Σκαλτσούνια νηστίσιμα

Παραδοσιακά παριανά σκαλτσούνια, νηστίσιμα με μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς. Συνταγή φανταστική της μαμάς Κωστάντζας, που δεν προλαβαίνουν να “βραδυαστούν”. Vegan συνταγή όπως και οι περισσότερες γλυκές συνταγές του Αιγαίου

Δύσκολη
0:40

50 - τεμ.

10 λεπτά

30 λεπτά

νηστίσιμα σκαλτσούνια

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Για τα νηστίσιμα σκαλτσούνια με μαρμελάδα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το γαρύφαλλο και με σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή όπως η ζύμη για τα μελομακάρονα.
  3. Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ. Γεμίζουμε με λίγη γέμιση.
  4. Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
  5. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν καλά.
  6. Αραδιάζουμε τα σκαλτσούνια σε δυο ταψιά.
  7. Όταν τα ετοιμάσουμε όλα, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 30′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
  8. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τι λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  9. Αφού ψηθούν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη.
  10. Αφού κρυώσουν τελείως, τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος ώστε να διατηρηθούν τραγανά μέχρι το τελευταίο.

Tips

  • Τα σκαλτσούνια γίνονται σε μίξερ για ευκολία η απλά ανακατεύεις τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ με το χέρι
Απόρρητο