Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Για τα νηστίσιμα σκαλτσούνια με μαρμελάδα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το γαρύφαλλο και με σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή όπως η ζύμη για τα μελομακάρονα.
- Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ. Γεμίζουμε με λίγη γέμιση.
- Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
- Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν καλά.
- Αραδιάζουμε τα σκαλτσούνια σε δυο ταψιά.
- Όταν τα ετοιμάσουμε όλα, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 30′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τι λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Αφού ψηθούν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη.
- Αφού κρυώσουν τελείως, τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος ώστε να διατηρηθούν τραγανά μέχρι το τελευταίο.
Tips
- Τα σκαλτσούνια γίνονται σε μίξερ για ευκολία η απλά ανακατεύεις τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ με το χέρι