Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να πλάθεται — δεν πειράζει αν κολλάει λίγο, καθώς θα σφίξει στο ψυγείο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και δίνουμε σε κάθε κομμάτι σχήμα παραλληλόγραμμου, σαν χοντρό φύλλο.
- Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να παγώσει πολύ καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά.
- Αφού παγώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτή, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα μπισκότα· όσο πιο χοντρή, τόσο πιο μαλακή η υφή στο κέντρο.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, ανοίγουμε τη ζύμη με αλευρωμένο πλάστη.
- Κόβουμε με κουπ πατ, βουτώντας τα κάθε φορά στο αλεύρι για καθαρό κόψιμο. Τα κόβουμε σε σχήματα δίπλα-δίπλα, για να μη μείνουν πολλά περισσεύματα.
- Αραδιάζουμε τα μπισκότα στο ταψί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες.
- Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν τελείως.
- Διακοσμούμε με λευκό γλάσο (royal icing) για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.
Tips
- Για να τα κρεμάσετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Πριν τα ψήσετε, κάντε μια μικρή τρύπα στην κορυφή κάθε μπισκότου.
- Ψήστε τα 2-3 λεπτά παραπάνω για να στεγνώσουν καλά. Αφήστε το γλάσο να στεγνώσει πλήρως πριν τα κρεμάσετε.









