Μπισκότα Χριστουγεννιάτικα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με πετιμέζι, μπαχαρικά και τραγανή υφή. Εύκολη ζύμη που ανοίγει σε λεπτό φύλλο και ιδανικά μπισκότα για διακόσμηση με γλάσο ή για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Εύκολη
0:30

40 τεμάχια

20 λεπτά

10 λεπτά

χριστουγεννιατικα μπισκοτα - μπισκοτα χριστουγεννιατικα - χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Πλάστης

Πλάστης

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  5. Ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να πλάθεται — δεν πειράζει αν κολλάει λίγο, καθώς θα σφίξει στο ψυγείο.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και δίνουμε σε κάθε κομμάτι σχήμα παραλληλόγραμμου, σαν χοντρό φύλλο.
  8. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να παγώσει πολύ καλά.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά.
  10. Αφού παγώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτή, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα μπισκότα· όσο πιο χοντρή, τόσο πιο μαλακή η υφή στο κέντρο.
  11. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, ανοίγουμε τη ζύμη με αλευρωμένο πλάστη.
  12. Κόβουμε με κουπ πατ, βουτώντας τα κάθε φορά στο αλεύρι για καθαρό κόψιμο. Τα κόβουμε σε σχήματα δίπλα-δίπλα, για να μη μείνουν πολλά περισσεύματα.
  13. Αραδιάζουμε τα μπισκότα στο ταψί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  14. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες.
  15. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν τελείως.
  16. Διακοσμούμε με λευκό γλάσο (royal icing) για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.

Tips

  • Για να τα κρεμάσετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Πριν τα ψήσετε, κάντε μια μικρή τρύπα στην κορυφή κάθε μπισκότου.
  • Ψήστε τα 2-3 λεπτά παραπάνω για να στεγνώσουν καλά. Αφήστε το γλάσο να στεγνώσει πλήρως πριν τα κρεμάσετε.
Απόρρητο