Βουτυρόκρεμα (βασική συνταγή)

Η βασική συνταγή με όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές της. Ιδανική για cupcakes, τούρτα, κεκάκια και επικάλυψη σε ό,τι άλλο σας αρέσει.

Εύκολη
0:20

16 μερίδες

10 λεπτά

10 λεπτά

βουτυρόκρεμα - βουτυρόκρεμα για τούρτα - βουτυρόκρεμα Αργυρώ - βουτυρόκρεμα

Υλικά

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Μίξερ χειρός

Μίξερ χειρός

Υλικά

Εκτέλεση

ΑΠΛΗ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ ΛΕΥΚΗ

  1. Κοσκινίζουμε πρώτα την άχνη ζάχαρη σε ψιλή σήτα.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό βούτυρο και με μίξερ χειρός το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2′ να αφρατέψει.
  3. Κρατάμε 1/2 φλ. από τη συνολική ζάχαρη άχνη για το τέλος.
  4. Χαμηλώνουμε το μίξερ στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
  5. Χτυπάμε για 2′ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να κρεμώσει.
  6. Δυναμώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια και την κρέμα. Χτυπάμε το μείγμα για 1′ να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.
  7. Σκάβουμε τον κάδο του μίξερ όποτε είναι αναγκαίο για να γίνει σωστή ομογενοποίηση της βουτυρόκρεμας.
  8. Τέλος, λίγη λίγη ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, ανάλογα πόσο πυκνή-σφιχτή, θέλουμε να είναι η υφή της βουτυρόκρεμας.
  9. Αν σας βγει σφιχτή, απλά προσθέστε 1/2 -1 κ.σ κρέμα γάλακτος.
  10. Την βάζουμε σε κορνέ και γαρνίρουμε τα cupcakes, τις τούρτες, ή τα μπισκότα.

ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

  1. Αν χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα, η υφή θα είναι πιο σωστή και θα γίνει αφράτη και λεία. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και πλήρες γάλα

ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΓΑΛΑ

  1. Μπορείς να φτιάξεις και βουτυρόκρεμα με ζαχαρούχο γάλα. Έχει πλούσια γεύση και παχύρρευστη υφή.
  2. Βάλε 230 γραµ. βούτυρο μαλακό στο μίξερ να αφρατέψει και σιγά σιγά, χτυπώντας το μείγμα, ρίξτε το ζαχαρούχο γάλα σταδιακά.
  3. Ρίξτε 1 κ.γλ. βανίλια ή μία βανιλίνη και ανακάτεψε. Είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσεις.

Tips

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζάχαρη άχνη να είναι πολύ ψιλή και καλά κοσκινισμένη.
  • Το βούτυρο να είναι μαλακό για καλή ομογενοποίηση. Αν το βούτυρο είναι πολύ μαλακό, δηλαδή το έχεις αφήσει σε ζεστό χώρο για πολύ ώρα και λιώνει, τότε η βουτυρόκρεμα θα βγει πολύ λιπαρή και δεν θα στέκεται. Αν το βούτυρο είναι πολύ κρύο δεν θα δουλευτεί σωστά και θα κάνεις κόμπους. Θα σας παιδέψει πολύ και στο χτύπημα και στο άπλωμα στα γλυκά.
  • Όταν το βούτυρο είναι στην επιθυμητή θερμοκρασία δωματίου, σημαίνει ότι το βούτυρο με το χτύπημα στο μίξερ με την ζάχαρη θα εγκλωβίσει αέρα και θα διογκωθεί κάνοντας την βουτυρόκρεμα λεία και αφράτη.
  • Διάλεξε ένα βούτυρο αγελάδος με όλη την κρέμα του, τη γεύση και το άρωμα του.
  • Αν προσθέσετε παγωμένη κρέμα ή γάλα στη βουτυρόκρεμα, πάλι θα αλλάξει η σύσταση, θα σφίξει το βούτυρο και θα δουλευτεί δύσκολα. Κι αυτό θα το αντιμετωπίσετε κυρίως, αν κάνετε μεγάλη δόση βουτυρόκρεμας, που οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες.
  • Εσύ καθορίζεις τη γλυκιά γεύση της βουτυρόκρεμας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας άχνη αν θέλετε πιο γλυκιά την κρέμα ή όχι. Στην περίπτωση που αφαιρέσετε ζάχαρη, τότε θα πρέπει να ελαττώσετε και το υγρό, δηλαδή το γάλα ή την κρέμα, για να μην σας βγει αραιή.
  • Επίσης λίγο αλάτι απογειώνει την γεύση της.
  • Πάντα να αποφεύγετε να ρίχνετε πολλά υγρά στη βουτυρόκρεμα, γιατί θα αραιώσει πολύ και θα έχει αραιή σύσταση.
  • Τη χρωματίζεις με ό,τι χρώμα θέλεις και καλύτερα το χρώμα να είναι σε μορφή τζελ. Το χρώμα πέφτει πάντα στο τέλος. Αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα, προσέξτε την προσθήκη του υγρού χρώματος μην σας αραιώσει τη σύσταση της κρέμας.
  • Συντηρήστε τα γλυκά με βουτυρόκρεμα στο ψυγείο, αν θέλετε η βουτυρόκρεμα να κρατήσει το σχήμα που της δώσατε.  Βγάλτε το γλυκό στο τραπέζι για σερβίρισμα 20′ πριν σερβίρετε.
  • Η βουτυρόκρεμα, μπορεί να γίνει από πριν και να μείνει στο ψυγείο για 4-5 ήμερες, κλεισμένη σε αεροστεγές μπολ με καπάκι.
  • Μπορεί να μείνει 1 μήνα στην κατάψυξη ερμητικά κλειστή.
  • Όταν τη χρειαστείς, την αφήνεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την ξαναχτυπάς με μίξερ να αφρατέψει και την χρησιμοποιείς κανονικά για να γαρνίρεις τα γλυκά σου.
Απόρρητο