Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
- Ξαλμυρίζουμε πρώτα καλά το μπακαλιάρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε άλλο φρέσκο ψάρι με παχιά σάρκα, κομμένο σε φιλέτα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (δαχτυλίδια).
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, με πάχος περίπου 1 εκ.
- Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα που να χωράει τα φιλέτα μπακαλιάρου, στρώνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια που είναι κομμένα σε φέτες (δαχτυλίδια).
- Από πάνω στρώνουμε σε μια στρώση τις κομμένες σε φέτες πατάτες.
- Ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου.
- Ακουμπάμε κλωνάρια από σέλινο ή μαϊντανό στην επιφάνεια του φαγητού.
- Τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι σε νιφάδες.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ
- Συμπληρώνουμε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το ψάρι.
- Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 20′ χωρίς ανακάτεμα.
- Δοκιμάζουμε το ζωμό στο αλάτι.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά στο δυνατό.
- Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι σε ένα μπολ και περιχύνουμε το φαγητό με το λαδολέμονο.
- Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και βράζουμε για 5-7΄σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει και να πυκνώσει η σάλτσα. Στο τέλος το ψάρι μένει με λίγη παχιά και δεμένη σάλτσα.
- Σβήνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 5-10′ στην κατσαρόλα και ο μπακαλιάρος λεμονάτος στην κατσαρόλα είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
- Σερβίρουμε με σπάτουλα πιάνοντας όλες τις στρώσεις του φαγητού.
- Περιχύνουμε με λίγη πυκνή σάλτσα από την κατσαρόλα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όταν μαγειρεύουμε μπακαλιάρο παστό στην κατσαρόλα, αλατίζουμε πάντα προς το τέλος, γιατί με το βρασμό εξατμίζονται τα υγρά και η σάλτσα γίνεται πολύ νόστιμη.
- Εκτός από μπακαλιάρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες ψαριού με χοντρή σάρκα. Όπως ροφό ή στείρα.
- Ντομάτα βάζουμε συνήθως στην καλοκαιρινή του εκδοχή. Δεν γίνεται όμως κοκκινιστή η σάλτσα! Αυτό που υπερισχύει είναι η γεύση του ψαριού με το λαδολέμονο.
- Πολλές φορές κόβουμε 2-3 καρότα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε στρώση πάνω στα κρεμμύδια.
- Δεν ανακατεύουμε ποτέ αυτό το φαγητό γιατί θα λιώσουν όλα τα υλικά. Το μόνο που κάνουμε είναι να ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.
- Σέλινο ή μαϊντανό, βάζουμε ανάλογα με την προτίμηση μας. Κι αυτά τα βάζουμε σε κλωνάρια.
- Το φαγητό βγαίνει με λίγη λευκή παχιά δεμένη σάλτσα λαδολέμονου.
Αν σας άρεσε ο μπακαλιάρος λεμονάτος στην κατσαρόλα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Μαυρομάτικα με χόρτα και ρύζι (σύβραση)
Tips
- Αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα, βάζουμε φέτες ντομάτας πάνω στο ψάρι.