Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΟΛΑΝΤΕΖ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μπεν Μαρί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΟΛΑΝΤΕΖ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΟΛΑΝΤΕΖ
- Θα δουλέψουμε σε μπεν μαρί.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μπολ γυάλινο ή ανοξείδωτο, ρίχνουμε τους κρόκους, το λεμόνι, το ξύδι και τη μουστάρδα.
- Ανακατεύουμε με σύρμα να σπάσουν οι κρόκοι.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βάζουμε το μπολ πάνω στο μπεν μαρί.
- Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά της σάλτσας.
- Ωστόσο βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε ένα τηγάνι μέχρι να κοχλάζει.
- Μεταφέρουμε το βούτυρο σε μικρή κανάτα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς τους κρόκους στο μπεν μαρί μέχρι να πυκνώσει το μείγμα για τα αυγά μπένεντικτ και να αφήνει παχιά στρώση το αυγό στην ράχη της κουτάλας.
- Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει η ένδειξη να φτάσει στους 71 ºC.
- Χαμηλώνουμε κι άλλο την εστία και ρίχνουμε στα αυγά σιγά-σιγά το καυτό βούτυρο με ροή κλωστής, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ανάδευσης.
- Βγάζουμε την σάλτσα ολαντέζ από την φωτιά.
- Ελέγχουμε την οξύτητα της σάλτσας και ανάλογα προσθέτουμε λίγο λεμόνι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και κρατάμε την σάλτσα σκεπασμένη μέχρι να σερβίρουμε.
- Θα πρέπει από πριν να έχεις ετοιμάσει τα αυγά ποσέ.
- Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τοστιέρα.
- Μοιράζουμε το αβοκάντο στα δυο πιάτα.
- Προσθέτουμε λίγα ντοματίνια σε κάθε πιάτο.
- Βάζουμε 2 μισά ψωμάκια στο κάθε πιάτο.
- Τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί από 1 φέτα διπλωμένο ζαμπόν.
- Ακουμπάμε σε κάθε ψωμάκι 1 αβγό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Με ένα κουτάλι περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ολαντέζ.
- Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και γλυκιά πάπρικα.
- Σερβίρουμε αμέσως τα αυγά μπένεντικτ και τα απολαμβάνουμε όπως τους αξίζει.
Για τα αυγά
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ BENEDICT
- Το κλειδί για να φτιάξεις την τέλεια σάλτσα ολαντέζ βρίσκεται στο ζεστό βούτυρο. Το απλά λιωμένο βούτυρο δεν κάνει.
- Ενσωματώνεται το βούτυρο στα αυγά και γίνεται η γαλακτωματοποίηση που μας δίνει το αποτέλεσμα μιας βελούδινης σος. Πρέπει λοιπόν το βούτυρο να είναι καυτό.
- Αν όμως για κάποιο λόγο δεν έγινε σωστά η γαλακτωματοποίηση στην σάλτσα, σoυ έχω εδώ τον τρόπο να την σώσεις.
- Αν έκοψε η σάλτσα, πρόσθεσε 1-2 κ.σ. καυτό νερό και ανακάτεψε να πετύχεις την τέλεια σύσταση.
- Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις την σάλτσα στο μπλέντερ και να προσθέσεις 1 κρόκο και λίγες σταγόνες καυτό νερό.
- Το μπλέντερ πρέπει να είναι σε λειτουργία για να γίνει σωστή γαλακτοματοποίηση και να ενωθούν τα υλικά ώστε να έχεις μια βελούδινη σάλτσα.
- Αν σου περισσέψει σάλτσα ολαντέζ την διατηρείς για 2 ημέρες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη γιατί κάνει κρούστα από πάνω. Μπορείς να την ζεστάνεις σε μπεν μαρί προσθέτοντας ελάχιστο καυτό βούτυρο και λίγες σταγόνες νερό.
- Ανακατεύεις την σάλτσα στο μπεν μαρί και σερβίρεις αμέσως.