Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Μαγειρεύουμε το ρύζι σε αναλογία 2:1, δηλαδή 1 φλιτζάνι ρύζι και 2 φλιτζάνια νερό, μετρώντας και τα δύο υλικά με το ίδιο φλιτζάνι.
- Πλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρέχον νερό της βρύσης. Στην αρχή, το νερό θα είναι θολό και υπόλευκο. Συνεχίζουμε το ξέπλυμα μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
- Μεταφέρουμε το στραγγισμένο ρύζι σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, ανακατεύουμε ελαφρά με κουτάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλότερο και σκεπάζουμε με καπάκι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι.
- Βράζουμε για ακριβώς 12 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.
- Μόλις περάσει ο χρόνος, σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για άλλα 5 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τα υγρά και να «ξεκουραστεί».
- Τέλος, αφρατεύουμε με ένα πιρούνι, ανακατεύοντας απαλά για να χωρίσουμε τους κόκκους.
- Σερβίρουμε αμέσως.
- Ένας εύκολος και διατροφικά σωστός συνδυασμός είναι με γιαούρτι και λίγες σταγόνες λεμονιού – ελαφρύς, δροσιστικός και πλούσιος σε πρωτεΐνη.
- Εναλλακτικά, πρόσθεσε ένα αυγό ποσέ ή βραστό για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.
Tips
- Το καλό ξέπλυμα σε τρεχούμενο νερό απομακρύνει το περιττό άμυλο, και αυτό είναι το κλειδί για να γίνει αφράτο και σπυρωτό. Μετά το μαγείρεμα, οι κόκκοι θα χωρίζονται εύκολα μεταξύ τους.
- Όλο το μυστικό για να πετύχεις τέλειο, σπυρωτό ρύζι που δεν κολλάει, βρίσκεται στην αναλογία υλικών (ρύζι με νερό) και στη χαμηλή φωτιά.
- Το basmati βράζει πολύ γρήγορα — σε 12 με 13 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, είναι έτοιμο.
- Από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, δεν ανακατεύουμε ξανά
- Δεν χρειάζεται να προσθέσεις αλάτι – έτσι αναδεικνύεται η φυσική του γεύση και απορροφά καλύτερα τα αρώματα και τη σάλτσα του πιάτου που το συνοδεύει. Φυσικά, αν προτιμάς, μπορείς να προσθέσεις λίγο αλάτι κατά το βράσιμο.