Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μαγειρεύουμε σε αναλογία 2 προς 1.
- Δηλαδή 1 φλ ρύζι και 2 φλ νερό. Μετράμε τα δυο υλικά με το ίδιο φλιτζάνι.
- Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά στη βρύση κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Στην αρχή, το νερό που τρέχει είναι θολό με υπόλευκο χρώμα.
- Μετά από λίγα λεπτά θα δείτε ότι το νερό που στραγγίζει από το σουρωτήρι είναι πλέον διάφανο.
- Το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό.
- Σε μέτρια φωτιά περιμένουμε για λίγα λεπτά να αρχίσει ο βρασμός κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Αμέσως μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την εστία στο πιο χαμηλό και σκεπάζουμε με καπάκι.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι.
- Μετράμε τον χρόνο βρασμού για 12’ ακριβώς.
- Μόλις περάσουμε τα 12’ σβήνουμε την εστία κι αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για 5 λεπτά.
- Μετά με ένα πιρούνι αφρατεύουμε χωρίζοντάς το κι ανακατεύοντας το απαλά.
- Σερβίρουμε αμέσως.
- Θα δείτε ότι δεν χρησιμοποιώ αλάτι, το θέλω ατόφιο στη γεύση, αρωματικό να ρουφήξει την σάλτσα από το φαγητό με το οποίο θα το σερβίρω που ούτως η άλλως θα έχει αλάτι.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όλο το μυστικό για να κάνεις καλό που θα μείνει σπυρωτό και δεν θα κολλάνε οι κόκκοι του μεταξύ τους, είναι η αναλογία υλικών ρύζι με νερό και η χαμηλή φωτιά.
- Βράζει πολύ γρήγορα. Σε 12-13’ (πάντα σε χαμηλή φωτιά) το basmati είναι έτοιμο.
- Πλένοντας το σε τρεχούμενο νερό, αποβάλλει το περιττό άμυλο κι έτσι να θα γίνει πολύ αφράτο και σπυρωτό. Θα χωρίζει έναν ένας ο κόκκος του μετά το μαγείρεμα.
- Δεν χρειάζεται αλάτι γιατί έτσι βγάζει όλα στρώματα του και σχεδόν πάντα συνοδεύει ένα νόστιμο φαγητό με σάλτσα.
- Βέβαια ενοείται πως αν θέλετε μπορείτε να βάλετε αλάτι.
Tips
- Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.