Κίτρινα φασολάκια, (Καναρίνια)
Μάθε πως να μαγειρέψεις τα φασολάκια καναρίνια
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Φασολάκια καναρίνια, τι όμορφο όνομα για αυτά τα κίτρινα, τρυφερά, φρέσκα φασόλια
Η ιδιαίτερη αυτή ποικιλία, γνωστή ως «καναρίνια», δεν είναι ευρέως γνωστή. Όταν πηγαίνω στη λαϊκή, παρατηρώ πως ο κόσμος τα κοιτάζει με περιέργεια, αλλά σπάνια τα αγοράζει. Ίσως φταίει το ανοιχτόχρωμο χρώμα τους ή η σχεδόν διάφανη φλούδα τους, που δεν τα κάνει να ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά.
Όμως, αν τα δοκιμάσεις, θα ενθουσιαστείς, έχουν τόσο ιδιαίτερη γεύση! Βγάζουν μια απρόσμενη γλύκα και φρεσκάδα. Είναι, όπως είπαμε, πιο γλυκά από τις υπόλοιπες ποικιλίες και εξαιρετικά τρυφερά.
Δεν έχουν σχεδόν καθόλου ίνες, και αν τα πιέσεις, σπάνε αμέσως στη μέση – αυτό από μόνο του δείχνει πόσο δροσερά και φρέσκα είναι. Είναι επίσης πολύ εύπεπτα και το χρώμα τους ποικίλλει από έντονο κίτρινο, εξού και η ονομασία τους, μέχρι ανοιχτό μπεζ, σχεδόν διάφανο.
Τα βρίσκουμε κυρίως στις αρχές και στο τέλος του καλοκαιριού, καθώς δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν θα τα συναντήσεις παντού – στα σούπερ μάρκετ είναι σπάνια. Η παραγωγή τους είναι περιορισμένη και μικρής διάρκειας. Καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Πελοπόννησο.
Εγώ τα βρίσκω κάθε Παρασκευή στη λαϊκή της γειτονιάς μου – εκτός αν έχει καύσωνα, οπότε δεν υπάρχουν. Να τα αναζητάτε στις αρχές και στο τέλος του καλοκαιριού, όταν έχουν περάσει οι μεγάλες ζέστες.
Τα κίτρινα φασόλια καναρίνια καθαρίζονται πολύ εύκολα κόβοντας απλώς την πάνω και κάτω άκρη τους. Έχουν τρυφερή υφή και γλυκιά γεύση και μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους όπως και τα υπόλοιπα φρέσκα φασολάκια. Μόνο προσέξτε δεν θέλουν πολύ ντομάτα για να μην «σκεπαστεί» η ντελικάτη γεύση τους.
Φασολάκια καναρίνια συνταγές
- Φασολάκια καναρίνια λαδερά, όπως φτιάχνουμε και τα κλασικά φασολάκια.
- Φασολάκια καναρίνια με μοσχάρι ή κοτόπουλο κοκκινιστά. Προσθέστε τα φασόλια στο τέλος, ώστε να κρατήσουν τη φρεσκάδα και τη γλύκα τους.
- Σοτέ με βούτυρο, ελαιόλαδο, λεμόνι και βότανα είναι ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για όλα τα φαγητά.
- Φασολάκια καναρίνια φούρνου με φέτα και μυρωδικά. Ψήνεις τα φασολάκια με λίγη φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, φέτα και μυρωδικά στον φούρνο μέχρι να καραμελώσουν.
- Μπορείτε να τα αναμείξετε και άλλα φρέσκα φασόλια ακόμα και με χάντρες.
Όπως όλα τα φρέσκα φασόλια, τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε λίγο πριν τα μαγειρέψουμε. Μετά κλασικά μπαίνουν στην κατσαρόλα και μελώνουν σε ωραία σάλτσα με ελαιόλαδο. Φαγάκι για πολλές βουτιές τώρα το καλοκαίρι. Βότανα που ταιριάζουν είναι ο μαϊντανό και ο άνηθος.
Την επόμενη φορά που θα βρείτε κίτρινα φασόλια καναρίνια στην λαϊκή ή στον μανάβη της γειτονιάς σας μην διστάσετε να τα δοκιμάσετε.