Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΛΕΜΟΝΙ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΛΕΜΟΝΙ
Εκτέλεση
ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
- Ανακατεύουμε πολύ καλά το ξύσμα και τη ζάχαρη (να βραχεί η ζάχαρη).
- Ρίχνουμε τους κρόκους σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση και τους χτυπάμε με το σύρμα να σπάσουν τελείως και να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη με το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει το μείγμα και να ασπρίσει από το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 8-10 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει, να γίνει παχύρρευστο και να αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην επιφάνειά του.
- Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, βυθίζουμε στην κρέμα μια ξύλινη κουτάλα. Όταν τη βγάλουμε, θα πρέπει να έχει μείνει μια παχιά στρώση στην επιφάνειά της.
- Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το κρύο βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να απορροφηθεί από το μείγμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας. Την αφήνουμε να κρυώσει.
ΣΙΡΟΠΙ
- Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το λικέρ και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
- Το αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε το λιμοντσέλο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΛΕΜΟΝΙ
- Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό τυρί κρέμα και προσθέτουμε τη μισή κρύα κρέμα λεμονιού. Με απαλές κινήσεις αναδιπλώνουμε να χαθεί η κρέμα στο τυρί.
- Παγώνουμε ένα μεταλλικό κάδο στην κατάψυξη για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα την κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με
μίξερ χειρός για 2 λεπτά να σφίξει. - Την ενσωματώνουμε στο μείγμα τυρί-κρέμα λεμονιού αναδιπλώνοντας με απαλές κινήσεις.
- Βουτάμε στιγμιαία μπισκότα σαβαγιάρ (ένα ένα) στο κρύο σιρόπι, να βραχούν ελαφρώς, και τα στρώνουμε σε ένα μικρό πυρέξ 18 x 26 εκ.
- Καλύπτουμε όλη τη βάση με μία στρώση μπισκότου.
- Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα τυριού-λεμονιού.
- Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση σαβαγιάρ, επίσης ελαφρώς βουτηγμένα στο σιρόπι.
- Ολοκληρώνουμε τις στρώσεις με την υπόλοιπη κρέμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες ή από την προηγούμενη μέρα.
- Λίγο πριν σερβίρουμε το τιραμισού λεμόνι, κάνουμε μια τελευταία στρώση στην επιφάνεια με την κίτρινη κρέμα λεμονιού.
- Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και φύλλα βασιλικού.
- Βγάζουμε στο τραπέζι ολόκληρο το σκεύος με το γλυκό και σερβίρουμε με φαρδιά κουτάλα γιατί δεν κόβεται σε κομμάτια
Tips
- Όταν είναι ζεστή η κρέμα lemon curd είναι ρευστή, αλλά πήζει όσο κρυώνει. Διατηρείται στο ψυγείο για 10 ημέρες.
- Αν θέλουμε να της δώσουμε πιο έντονο κίτρινο χρώμα, προσθέτουμε στο μείγμα, πριν ξεκινήσει ο βρασμός, μία με δύο πρέζες κουρκουμά.