Ευκολα φαγητα για αρχαριους

Ευκολα φαγητα για αρχαριους

Ευκολα φαγητα για αρχαριους; Μπορεις κι εσύ!

Υπάρχουν οι επαγγελματίες μάγειρες. Οι μεγάλοι σεφ με το ακριβοθώρητο τραπέζι τους και τα δυσεύρετα υλικά. Και υπάρχουν και οι αρχάριοι στη μαγειρική. Οι φοιτητές, οι νιόπαντροι, οι προσφάτως εργένηδες. Στις ηρωικές ερασιτεχνικές τους κουζίνες  άλλες φορές  βγαίνουν  καμένα φαγητά και άλλες βγαίνουν θαύματα. Ακόμη και τα πιο ευκολα και γρηγορα φαγητα για αρχαριους, για φοιτητες, για άσχετους με την κουζίνα, μπορούν να γίνουν νοστιμα και υγιεινα. Από τον πειραματισμό και την αγάπη μπορούν να προκύψουν μικρά καθημερινά θαυματάκια, που θα φέρουν χαμόγελα  σε όποιον τα γευτεί!

Η αλήθεια είναι πως όσο ντεμοντέ και ψιλοαποτυχημένο να είναι το μαγείρεμα της μαμάς μας είναι τόσο comforting, που δύσκολα αποφασίζουμε, όσοι το έχουμε εύκαιρο, να το αποχωριστούμε. Τα ταπεράκια είναι από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις, όλοι το ξέρουν αυτό. Υπάρχουν όμως και συνθήκες που μας επιβάλλουν να ανακαλύψουμε πως η ηλεκτρική κουζίνα δεν είναι απλώς ένα έπιπλο για να ακουμπάμε τα λερωμένα πιάτα μας. Και πως η κατσαρόλα έχει και άλλες χρήσεις, εκτός από το να πιάνει χώρο στο ντουλάπι. Είναι εκείνη η στιγμή που πρέπει να πάρεις τη σημαντική απόφαση. Ή delivery για πάντα, με όλες τις αναγκαστικές συνέπειες στη τσέπη σου και στο νούμερο του παντελονιού σου. Ή θα αρχίσεις να φτιάχνεις μόνος σου το φαγητό σου, όσο τρομακτικό κι αν σου ακούγεται αυτό!

Στην κουζίνα, λοιπόν!

Ο παραδοσιακός τσελεμεντές δεν πρόκειται να σε διαφωτίσει και ιδιαίτερα. Τα πιάτα που προτείνονται είναι γεμάτα άγνωστες λέξεις, κυρίως γαλλικές, και με υλικά που δεν πρόκειται να βρεις στο διανυκτερεύον μίνι μάρκετ της γειτονιάς. Αυτό που χρειάζεσαι, στην αρχή, είναι ευκολα και γρηγορα φαγητα, για τους αρχάριους που δεν έχουν ξαναπιάσει τηγάνι. Φαγητά απλά και υγιεινά για τους φοιτητές που προσέχουν το σώμα τους, αλλά δεν έχουν και πολύ διαθέσιμο χρόνο. Το μυστικό για να τα καταφέρεις είναι ένα: η απενοχοποίηση!

Τι εννοώ; Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών ή βοδινού π.χ., στον οποίο ομνύουν όλοι οι μάγειρες είναι ασύγκριτα πιο γευστικός. Οι έτοιμοι κύβοι την κάνουν τη δουλειά τους στο πιτς φυτίλι. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν είσαι πρωτάρης στη μαγειρική, απλοποίησε τα πράγματα, ώστε να μην ζαλιστείς ανάμεσα σε κατσαρόλες και πυρέξ. Θα έχεις περιορίσει δραστικά τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις, ώστε να μην γκρινιάζεις μετά για το καθάρισμα.

Από την άλλη υπάρχει το κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Πολλοί ταυτίζουν τα εύκολα και γρήγορα φαγητά με το junk food. Και όχι άδικα. Το τηγάνι θα σου ετοιμάσει το φαγητό σου γρήγορα, άρα είναι πιο δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος, αλλά ταυτόχρονα θα στο γεμίσει και με περιττά λιπαρά. Πολύ περισσότερο που συνήθως καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο λάδι από ό,τι χρειάζεται. Εδώ ακριβώς είναι που μπορούμε να εφαρμόσεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις τις θερμίδες και την ποιότητα του φαγητού σου. Μπορείς πχ να βάλεις τις πατάτες σου στον φούρνο με λιγότερο λάδι, αντί να τις τηγανίσεις.

Τα εύκολα, γρήγορα και υγιεινα φαγητα για φοιτητες και αρχάριους δε σημαίνει πως είναι και άνοστα. Απλώς, η σημερινή ζωή με τους γρήγορους ρυθμούς της, οι οικονομικές συνθήκες, η αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων κατέδειξε την ανάγκη για νέες διατροφικές συνήθειες. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να είμαστε σκλαβωμένοι από το πρωί ως το βράδυ πάνω από τη φωτιά. Το να μάθει κανείς να μαγειρεύει από το μηδέν αποτελεί αρκετά μεν μεγάλη πρόκληση, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για μάθηση, προσπάθεια και αγάπη για το υγιεινό-σπιτικό φαγητό.