Αμπελόφυλλα

Αμπελόφυλλα συνταγές για συντήρηση σε βάζο απ΄την Αργυρώ

Ο Μάης είναι ο κατάλληλος μήνας για να μαζέψετε αμπελόφυλλα!

Μπορείτε να βρείτε αμπελόφυλλα στις λαϊκές κομμένα, αλλά αν τα κόψετε μόνοι σας από κάποιο αμπέλι, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ραντιστεί πρόσφατα το αμπέλι με φυτοφάρμακα. Τα καλύτερα αμπελόφυλλα, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση, είναι αυτά από κλίματα σταφίδας. Με αυτά κάνετε τα πιο τέλεια. Αμπελόφυλλα συνταγές καθώς και το μυστικό για αμπελλόφυλα αναλυτικά από την Αργυρώ η σωστή τους συντήρηση σε βάζο, σε πλαστικό μπουκάλι, αλλά και στην κατάψυξη, για να τα απολαμβάνετε όλο το χρόνο! Μαζί θα δούμε επίσης τρόπους για να τα ζεματίσουμε σωστά και στη συνέχεια να τα συντηρήσουμε. Φτιάξτε τες όλες σας υπόσχομαι πως τα αμπελόφυλλα θα γίνουν το αγαπημένο σας υλικό στην καλοκαιρινή κουζίνα.

Πώς να διαλέξετε και πώς να κόψετε τα αμπελόφυλλα;

Καλό είναι από κάθε κληματόβεργα να κόβετε 2, το πολύ 3 αμπελόφυλλα, τα οποία βρίσκονται μετά το τρίτο, μετρώντας από την άκρη της κληματόβεργας. Διαλέξτε τα με προσοχή. Πρέπει να έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα, να μην είναι ούτε πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα και απαραίτητα να είναι τρυφερά και χωρίς πολλές “φλέβες”. Επίσης προσέξτε να μην καταστρέψετε τα άνθη της κληματαριάς.

φρέσκα αμπελόφυλλα μάζεμα - Αμπελόφυλλα συνταγές για συντήρηση σε βάζο απ΄την Αργυρώ

Καθώς κόβετε τα αμπελόφυλλα, τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο για να μπορέσετε να τα μεταφέρετε χωρίς να τσακίσουν και να σπάσουν.

Προετοιμάζετε τα αμπελόφυλλα για χρήση, αποθήκευση και διατήρηση, κόβοντας με ένα ψαλιδάκι σύριζα το κοτσάνι στην άκρη του φύλλου, στο σημείο που ξεκινάει.

Αμπελόφυλλα συνταγές και συντήρηση από την Αργυρώ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αποθήκευση, τη διατήρηση και τη σωστή συντήρηση τους. Όποιο τρόπο και να διαλέξετε να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να χωρίσουμε τα αμπελόφυλλα σε ομάδες έτσι ώστε κάθε ομάδα να έχει τόσα, όσα χρησιμοποιούμε για ένα μαγείρεμα.

1. Αμπελόφυλλα σε πλαστικό μπουκάλι

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε ένα ή περισσότερα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία έχετε προηγουμένως καθαρίσει σχολαστικά και έχετε βεβαιωθεί ότι είναι εντελώς στεγνά στο εσωτερικό τους. Εντελώς στεγνά θα πρέπει να είναι και τα αμπελόφυλλα. Οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας θα είναι καταστροφικό ως προς τη συντήρηση τους.

Κατόπιν, τοποθετείτε το ένα αμπελόφυλλο πάνω στο άλλο, 5-5 ή 10-10 μαζί, και τα τυλίγετε σφιχτά να σχηματιστεί ένα μασουράκι. Αυτό το μασουράκι θα το βάλετε είτε μέσα στο μπουκάλι. Φροντίστε το κάθε μασουράκι να χωράει από το στόμιο του μπουκαλιού.

Το κάθε μασουράκι αφού μπει μέσα στο μπουκάλι το «σπρώχνουμε» με ένα ξύλινο ή πλαστικό ραβδάκι έτσι ώστε να είναι ελαφρά συμπιεσμένα μεταξύ τους και να περιορίζεται ο χώρος που «πιάνουν». Πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιήσετε τέτοιο μέγεθος μπουκαλιού, στο οποίο να χωράνε όσα θέλουμε για ένα μαγείρεμα. Ταυτόχρονα όμως, ο κενός χώρος να μην είναι τεράστιος.

Αφού βάλουμε όλα τα αμπελόφυλλα μας στα μπουκάλια, ζουμπάμε ελαφρά το μπουκάλι να βγει όσος περισσότερος αέρας γίνεται και κλείνουμε σφιχτά με το καπάκι. Αν θέλουμε, βάζουμε και ταινία γύρω από το καπάκι για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πάρει το μπουκάλι αέρα και θα μας ξεραθούν τα αμπελόφυλλα.

Αποθηκεύουμε τα μπουκάλια σε σημείο σε ένα ντουλάπι της κουζίνας μας ή οπουδήποτε μέσα ή έξω από το σπίτι. Αρκεί να μη το «βλέπει» ο ήλιος, ούτε να υπάρχει δυνατό φως.

Με αυτόν τον τρόπο, όποτε θελήσουμε, κόβουμε το μπουκάλι με ένα μαχαιράκι. Παίρνουμε από μέσα τα αμπελόφυλλα. Θα έχουν διατηρηθεί ολόφρεσκα σαν να τα μαζέψαμε εκείνη την στιγμή.

2. Αμπελόφυλλα σε βάζο 

αποθήκευση αμπελόφυλλα σε βάζο συντήρηση - Αμπελόφυλλα συνταγές για συντήρηση σε βάζο απ΄την Αργυρώ

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα. Σχηματίζουμε και πάλι μασούρια για τα αμπελόφυλλα σε βάζο και τα τοποθετούμε αυτή τη φορά μέσα σε καθαρά γυάλινα βάζα, το ένα δίπλα στο άλλο. Το κάθε βάζο πρέπει να γεμίσει καλά. Κατόπιν, ρίχνετε μια κουταλιά του γλυκού “ξινό” (κιτρικό οξύ) αν είναι μικρό βαζάκι ή μια κουταλιά της σούπας για μεγαλύτερα βάζα. Το ξινό είναι σε μορφή σκόνης και το βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα των μπαχαρικών. Βράζετε νερό στο βραστήρα και γεμίζετε το βάζο. Κλείνετε καλά με καινούριο καπάκι και τα γυρνάτε ανάποδα. Τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα βάζα, είναι έτοιμα για αποθήκευση στο ντουλάπι. Να θυμάστε πως όταν ανοίξετε το βάζο με τα αμπελόφυλλα, για να τα μαγειρέψετε, θα πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε πολύ καλά.

Αν θέλετε μπορείτε να παστεριώσετε τα γεμάτα με αμπελόφυλλα βάζα. Τα βράζετε για 20΄ με νερό σε χαμηλή φωτιά (που δεν κοχλάζει). Τα βγάζετε και τα αφήνετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Μετά είναι έτοιμα να μπουν στο ντουλάπι σας και διατηρούνται έτσι έως και ένα χρόνο.

3. Αμπελόφυλλα στην κατάψυξη

Μπορείτε να καταψύξετε απευθείας τα αμπελόφυλλα. Για να διατηρηθούν με τον καλύτερο τρόπο στην κατάψυξη, πρέπει πρώτα να ζεματιστούν.

αμπελόφυλλα συντήρηση

Πώς ζεματάμε τα αμπελόφυλλα

Αφού τα πλύνετε πρώτα σχολαστικά, είτε στοιβάζετε τα αμπελόφυλλα το ένα πάνω στο άλλο, είτε δημιουργείτε μασουράκια. Βουτάτε ομάδες ομάδες τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά και να κρυώσουν. Μετά τα τυλίγετε είτε με πλαστική μεμβράνη, είτε με αλουμινόχαρτο, είτε τα βάζετε σε σακουλάκια τροφίμων. Όσο καλύτερα τα τυλίξετε τόσο καλύτερα θα διατηρηθούν τα αμπελόφυλλα στην κατάψυξή σας.

Όταν θέλουμε να  χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές με αμπελόφυλλα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν εκτός ψυγείου, τα ξεπλένουμε με νερό της βρύσης και είναι σαν τα φρέσκα.