Γιαπράκια με κιμά από τη Κω. Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Γιαπράκια με κιμά από τη Κω. Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε.

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
28

Για τη γέμιση

  • 1/2 kg κιμά χοντροκομμένο (μισό χοιρινό–μισό μοσχαρίσιο)
  • 1/2 kg ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά (τριμμένα)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο κύμινο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Για τα γιαπράκια

  • 100 τεμάχιο/ια τρυφερά αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τα γιαπράκια με κιμά έρχονται από τα όμορφα Δωδεκάνησα. Αυτά τα ντολμαδάκια από την όμορφη Κω γίνονται χωρίς σάλτσα για ντολμαδάκια. Γίνονται με αμπελόφυλλα και κιμά που την φτιάχνουν οι νοικοκυρές με κύμινο που είναι πολύ αγαπητό στα Δωδεκάνησα. Συγκεντρώνουμε αρχικά όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τα γιαπράκια με αμπελόφυλλα και κιμά.

    Για τα γιαπράκια με κιμά

    Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε κόκαλα ή παχάκια από το κρέας που φτιάξαμε τον κιμά.

    Βάζουμε λίγη γέμιση πάνω σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια

    Τα βάζουμε σειρά σειρά και κοντά κοντά το ένα γιαπράκι στο άλλο.

    Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο τοποθετώντας το ανάποδα σαν καπάκι.

    Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπαστεί το πιάτο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό από δύο λεμόνια.

    Σιγοβράζουμε τα γιαπράκια σε χαμηλή φωτιά για 30’ περίπου μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

    Αφού βράσουν τα γιαπράκια τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20’ και να τραβήξουν τα υγρά της κατσαρόλας.

    Σερβίρουμε το παραδοσιακό φαγητό γιαπράκια από την Κω με λίγο γιαούρτι.

    Για τα γιαπράκια με κιμά

    Ευχαριστούμε τις Κυρίες Χριστίνα και Κατερίνα από το οινοποιείο “Κτήμα Ακράνη” στη Κω που μοιράστηκαν μαζί μας την παραδοσιακή συνταγή τους.

    Ντολμαδακια ή αλλιώς γιαπρακια με κιμα από την Αργυρώ και τις μαμάδες του Αιγαίου

    Τα ντολμαδάκια αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μας παράδοσης, μάθε την ιστορία τους.

    Βίντεο

    Κάτι μαγειρεύεται