Για τα γιαπράκια με κιμά
Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Ζεματίζουμε το νερό και προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα για 5 δευτερόλεπτα.
Στη βάση από μία κατσαρόλα βάζουμε κόκαλα ή παχάκια από το κρέας που φτιάξαμε τον κιμά.
Βάζουμε λίγο μίγμα σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε.
Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας νερό, το ελαιόλαδο και το χυμό από δύο λεμόνια.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο σκεπάζοντας τα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα περίπου να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τα γιαπράκια με κιμά με γιαούρτι.
Πληροφορίες για τα γιαπράκια
Αυτά τα μοναδικά ντολμαδάκια του Αιγαίου, χωρίς σάλτσα για ντολμαδάκια, μοιράστηκαν μαζί μας η κ. Χριστίνα και η κ. Κατερίνα και τις ευχαριστούμε πολύ. Ένα είναι σίγουρο, όταν φάτε το πρώτο δεν θα αφήσετε τα γιαπράκια καθόλου! Είναι καταπληκτικά!
Αυτή η συνταγή για γιαπράκια προέρχεται όπως είπαμε από τα όμορφα Δωδεκάνησα. Είναι τα γιαπράκια με κιμά και είναι μοναδικά! Μοιάζουν με τα κλασικά ντολμαδάκια μιας και γίνονται και αυτά με αμπελόφυλλο. Τυλίγονται ευλαβικά, στιβάζονται και βράζονται και αυτά στην κατσαρόλα με μπόλικο λάδι και χυμό λεμονιού. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η γέμιση, η οποία εκτός από το ρύζι περιέχει και κιμά. Η γέμιση είναι μοναδικά αρωματισμένη με κύμινο, το οποίο αγαπούν πολύ στα Δωδεκάνησα και πραγματικά κάνει τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή! Αν λοιπόν αγαπάτε τα γιαπράκια δοκιμάστε τα και σε αυτή την εκδοχή τους, με κρέας, τα παραδοσιακά γιαπράκια με κιμά από τα Δωδεκάνησα.
