Φουντουκι

φουντουκι

Το φουντουκι είναι ένα είδος ξηρού καρπού που καλλιεργείται σε διάφορες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα.

Το φουντουκι είναι ένας σφαιρικός και σκληρός καρπός ιδιαιτέρως αγαπητός με μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως. Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικός με σημαντικά οφέλη και μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμός είτε και ψημένος ή ακόμα και να αποτελέσει βασική πρώτη ύλη για νόστιμα αλείμματα.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το φουντουκι είναι ένας διατροφικός θησαυρός, με πολλά σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, περιέχει περίπου ίση ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, καθώς επίσης και μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Έχουν, ακόμα, ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου. Είναι μια καλή πηγή ω-6 λιπαρών οξέων, σημαντικά συστατικά που βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.

Για την υγεία τα οφέλη είναι αρκετά. Καταρχάς παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην ‘’αποτοξίνωση’’ του οργανισμού και στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών. Οι ουσίες αυτές (γνωστές ως φαινολικές ενώσεις) μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, το φουντουκι μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειώσει την ολική και την κακή χοληστερόλη και βοηθάει στην ομαλοποίηση την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς περιέχουν σημαντικό αριθμό θερμίδων.