Μπανανα

μπανανα - μπανάνα - μπανανια

Η μπανανα (Μusa spp.) είναι τροπικό φρούτο και ανήκει στην οικογένεια Musaceae.

Λέγοντας μπανάνα εννοούμε τον καρπό της μπανανιάς. Η μπανανια είναι φυτό αειθαλές, ποώδες και πολυετές. Αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή παγκοσμίως. Περιλαμβάνει περισσότερα από 70 είδη. Παρασκευές με μπανανα θα βρεις πολλές στο χώρο ειδικά της ζαχαροπλαστικής.

Ο καρπός της μπανάνας διαφοροποιείται σε χρώμα και μέγεθος, ανάλογα με την ποικιλία. Γενικά, έχει μακρόστενο, κίτρινο καρπό με ευχάριστο άρωμα και μαλακό φλοιό, που αφαιρείται εύκολα. Το εσωτερικό χρώμα του είναι υπόλευκο και έχει ωραία γεύση. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτος. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 15-18cm και διάμετρο τα 4-5 εκατοστά.  

H μπανανα είναι πράσινη όταν είναι άγουρη και κιτρινίζει όταν ωριμάσει. Η μπανανια φτάνει τα 6-7,6m σε ύψος. Τα φύλλα είναι διευθετημένα σπειροειδώς και φτάνουν τα 2,7m μήκος και 60cm πλάτος.

Οι κυριότερες χώρες παραγωγής μπανάνας είναι η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, ο Ισημερινός, οι Φιλιππίνες, η  Ινδονησία, η Κόστα Ρίκα κ.ά. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Λακωνία.

Ιστορία

Η µπανάνα και το πλαντέιν κατάγονται από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από εκεί διαδόθηκαν στην Ινδία, την Αφρική και την τροπική Αµερική. Η μπανανια καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πριν από 2.500 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται σε κάθε υγρή τροπική περιοχή. Οι Πορτογάλοι το 1482 την έφεραν στα Κανάρια νησιά. Οι Ισπανοί ιεραπόστολοι τη μετέφεραν στην Αμερική  το 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα οι πρώτες καλλιέργειες μπανάνας ξεκίνησαν το 1930.

Χημική σύσταση

Η μπανανα περιέχει πρωτεΐνες (1,1%), υδατάνθρακες (23%), φυτικές ίνες (2,5 %), ελάχιστα λιπαρά (0,3%),  βιταμίνες Α, Β6, C, φυλλικό οξύ, κάλιο (υψηλή περιεκτικότητα), νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο. Δεν περιέχει χοληστερόλη. Οι υδατάνθρακες στις άγουρες μπανάνες είναι κυρίως άμυλο. Όσο η μπανάνα ωριμάζει, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη (γλυκόζη, φρουκτόζη). Κάθε μπανανα περιέχει ανά 100g προϊόντος περίπου 88 θερμίδες, λίγες πρωτεΐνες και σχεδόν καθόλου λίπος.