Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΜΕ ΑΛΙΣΙΒΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΣΙΒΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΜΕ ΑΛΙΣΙΒΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΣΙΒΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΣΙΒΑ
- Σε κόσκινο κοσκινίζουμε τη στάχτη (από ξύλα).
- Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό.
- Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει η αλισίβα.
- Σουρώνουμε την αλισίβα σε φίλτρο του καφέ δύο φορές.
- Θα χρησιμοποιήσουμε 1/3 φλ.
- Η αλισίβα αφρατεύει πολύ τα κουλουράκια.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε καλά για 5΄-6΄ να αφρατέψει.
- Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 7΄-8΄ μέχρι να αφρατέψει καλά.
- Προσθέτουμε τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια, την αλισίβα και το κονιάκ.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε.
- Τμηματικά βάζουμε και το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα.
- Από την ώρα που θα σχηματιστεί η ζύμη δεν ζυμώνουμε πολύ, δεν παιδεύουμε τη ζύμη, γιατί σκληραίνουν τα κουλουράκια.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
- Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό για να γυαλίσουν και για νοστιμιά.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25΄-30΄.
- Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
- Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα αεροστεγώς.