Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Οι αραβικές πίτες γίνονται και άζυμες. Το άζυμο ζυμάρι γίνεται πιο λεπτό. Με ελάχιστη μαγιά μέσα στην ζύμη, η αραβική πίτα γίνεται πιο αφράτη και μαλακή.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι την ζάχαρη και το νερό.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι η με το μίξερ, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
- Η ζύμη θα σε οδηγήσει αν χρειάζεται λίγο έξτρα αλεύρι ή ελάχιστο νερό.
- Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά για να γίνει ελαστική και λεία.
- Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι σε ένα μπολ.
- Βάζουμε μέσα την ζύμη, την σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας ή βρεγμένο πανί.
- Αφήνουμε τη ζύμη για αραβική πίτα να ξεκουραστεί για 30´.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι κομμάτια. θα φτιάξουμε 6 αραβικές πίτες.
- Σχηματίζουμε 6 μπαλάκια ζύμης. Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια πάντα με την ένωση να είναι από κάτω.
- Πιέζουμε τα μπαλάκια ζύμης να πλατύ τον ελαφρά.
- Τα σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε να σταθούν κει να ξεκουραστούν για 10’.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ένα ένα φύλλο με τα χέρια να γίνει πλατύ. Με τον πλάστη ανοίγουμε σε λεπτή αραβική πίτα.
- Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας για να μην κολλάει η ζύμη.
- Τραβάμε ελαφρά με τα δάχτυλα κάθε πίτα όπως όταν ανοίγουμε πίτσα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και δύο κουταλιές νερό.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη μας πάνω στον πάγκο για να γίνει ελαστική και λεία.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί από 40 λεπτά έως μια ώρα και να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε έξι κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα ανοίγουμε ένα ένα σε λεπτή αραβική πίτα.
- Σε καυτό αντικολλητικό σκεύος χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε κάθε πίτα για ένα λεπτό από κάθε πλευρά, πάντα σε μέτρια φωτιά.
- Τις σερβίρουμε όσο είναι ζεστές, γεμίζοντάς τες με ό,τι μας αρέσει. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε σχάρα ή στο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά.
ΨΗΣΙΜΟ
- Βάζουμε αντικολλητικό σκεύος σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
- Χωρίς να προσθέσουμε καμία λιπαρή ουσία, ακουμπάμε μία αραβική πίτα στο καυτό τηγάνι.
- Χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια φωτιά.
- Ψήνουμε κάθε πίτα για ένα λεπτό περίπου από κάθε πλευρά, πάντα σε μέτρια φωτιά.
- Βγάζουμε την καυτή αραβική πίτα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια.
- Όμοια φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες αραβικές πίτες.
- Οι πίτες όταν ψήνονται φουσκώνουν σαν μπαλόνι και μετά όταν τις βγάζουμε πέφτει ο όγκος τους και μένουν μαλακές κι αφράτες.
- Αλείψτε την καυτή αραβική πίτα με λίγο καλό βούτυρο κι απολαύστε την σκέτη σαν σνακ ή συνοδέψτε το φαγητό σας.
- Τις σερβίρουμε όσο είναι ζεστές, γεμίζοντας τες με ό,τι μας αρέσει.
ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
- Εναλλακτικά, ψήνουμε τις αραβικές πίτες σε σχάρα ή στο φούρνο σε καυτό ταψί.
- Ακουμπάμε τις αραβικές πίτες στο καυτό ταψί κλείνουμε τον φούρνο και ψήνουμε για λίγα λεπτά 4-5’, στους 200ºC μέχρι να φουσκώσουν σαν μπαλόνι.
- Αφού ψηθούν και κρυώσουν οι αραβικές πίτες διατηρήστε τες μαλακές για 2-3 ημέρες, βάζοντας τες σε σακούλα τροφίμων.
- Οι ψημένες αραβικές πίτες διατηρούνται σκεπασμένες στην κατάψυξη για πολλές εβδομάδες.
- Ζεστάνετε την ελαφρά όπως είναι παγωμένη, για λίγα λεπτά, να μαλακώσει.
Tips
- Ανάμεσα σε κάθε ψήσιμο πίτας καθαρίζουμε το τηγάνι με ένα πανί, απομακρύνοντας τυχόν καμένο αλεύρι από την προηγούμενη.