Υλικά
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Πλάστης
Ταρτιέρα
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε πάγκο εργασίας, δημιουργώντας ένα «λοφάκι».
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κομμάτια βουτύρου.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι με γρήγορες κινήσεις μέχρι να μοιάζει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό.
- Ανακατεύουμε με πιρούνι και στη συνέχεια, με τα ακροδάχτυλα, αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη.
- Αν η ζύμη φαίνεται στεγνή και τρίβεται, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό ή γάλα.
- Ανάλογα µε τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί η όχι παραπάνω υγρασία.
- Ζυμώνουμε γρήγορα, σπρώχνοντας τη ζύμη με την παλάμη και μαζεύοντάς την ξανά. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές, μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή υφή.
- Δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουμε µε μεμβράνη.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.
- Η ποσότητα αυτή καλύπτει μια ταρτιέρα 26-28 εκ.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΣΙΜΟ
- Παγωμένη όπως είναι, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με χοντρό πλάστη, είτε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
- Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 με 5 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο.
- Με τη βοήθεια του πλάστη, σηκώνουμε απαλά τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα.
- Πιέζουμε καλά στις γωνίες και φροντίζουμε να υπάρχει αρκετή ζύμη στα πλαϊνά.
- Κόβουμε τα περισσεύματα με την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού.
- Τρυπάμε καλά τη βάση της τάρτας με πιρούνι και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν μπει στον φούρνο, τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο.
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε, το ανοίγουμε και το τοποθετούμε πάνω στη ζύμη στην ταρτιέρα.
- Γεμίζουμε με βαρίδια (όσπρια, ρύζι), ώστε να μη φουσκώσει η βάση κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα βαρίδια.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η βάση.
- Μόλις ψηθεί, η ζύμη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τη γλυκιά ή αλμυρή γέμιση της επιλογής σας!
Tips
- Γρήγορες κινήσεις:
Η ζύμη πρέπει να ετοιμάζεται χωρίς πολύ ζύμωμα. Όσο λιγότερο την δουλεύεις, τόσο πιο τραγανή και αφράτη γίνεται — σαν μπισκότο! - Μην την παραζυμώσεις:
Η ζύμη βουτύρου δεν θέλει πολύ επεξεργασία. Αρκεί να ενωθούν τα υλικά — όχι να “δουλευτούν” και έτσι γίνεται τραγανή. - Πάγωμα πριν το ψήσιμο:
Παγώνουμε καλά τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την ψήσουμε. Όσο πιο παγωμένη είναι όταν μπει στον φούρνο, τόσο καλύτερη θα γίνει η υφή της. Όσο περισσότερο παγώσει, τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. - Τρύπημα στη βάση:
Τσιμπάμε καλά όλη την επιφάνεια της τάρτας με πιρούνι για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. - Τυφλό ψήσιμο:
Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη λαδόκολλα και γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή ειδικά βαρίδια. Ψήνουμε έτσι για να διατηρήσει η βάση το σχήμα της και να γίνει τραγανή. (Τα όσπρια τα κρατάμε για μελλοντική χρήση ως βαρίδια!) - Αδιαβροχοποίηση βάσης:
Μετά το πρώτο ψήσιμο, αλείφουμε τη βάση με λίγο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη. Δημιουργεί προστατευτικό φιλμ και δεν τραβάει υγρασία το φύλλο. - Η ψημένη βάση τάρτας διατηρείται στην κατάψυξη για έως 1 μήνα, τυλιγμένη καλά με μεμβράνη.
- Μην πετάτε τις άκρες της ζύμης. Μπορείτε να τις ανοίξετε ξανά σε φύλλο και με κουπ πατ να φτιάξετε μπισκοτάκια – είτε αλμυρά με μυρωδικά, είτε γλυκά με λίγη ζάχαρη ή κανέλα.