Τάρτα: Βασική ζύμη για αλμυρές και γλυκές τάρτες

Η πιο εύκολη και νόστιμη βάση για κάθε τάρτα! Τραγανή, βουτυράτη και έτοιμη να την γεμίσεις με ό,τι τραβάει η όρεξή σου.

Εύκολη
0:35

1 - τάρτα

20 λεπτά

15 λεπτά

ταρτα - ζυμη για ταρτα

Υλικά

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Πλάστης

Πλάστης

Ταρτιέρα

Ταρτιέρα

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε πάγκο εργασίας, δημιουργώντας ένα «λοφάκι».
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κομμάτια βουτύρου.
  3. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι με γρήγορες κινήσεις μέχρι να μοιάζει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
  4. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό.
  5. Ανακατεύουμε με πιρούνι και στη συνέχεια, με τα ακροδάχτυλα, αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη.
  6. Αν η ζύμη φαίνεται στεγνή και τρίβεται, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό ή γάλα.
  7. Ανάλογα µε τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί η όχι παραπάνω υγρασία.
  8. Ζυμώνουμε γρήγορα, σπρώχνοντας τη ζύμη με την παλάμη και μαζεύοντάς την ξανά. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές, μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή υφή.
  9. Δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουμε µε μεμβράνη.
  10. Την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.
  11. Η ποσότητα αυτή καλύπτει μια ταρτιέρα 26-28 εκ.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΣΙΜΟ

  1. Παγωμένη όπως είναι, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με χοντρό πλάστη, είτε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
  2. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 με 5 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο.
  3. Με τη βοήθεια του πλάστη, σηκώνουμε απαλά τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα.
  4. Πιέζουμε καλά στις γωνίες και φροντίζουμε να υπάρχει αρκετή ζύμη στα πλαϊνά.
  5. Κόβουμε τα περισσεύματα με την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού.
  6. Τρυπάμε καλά τη βάση της τάρτας με πιρούνι και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  7. Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν μπει στον φούρνο, τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο.
  8. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε, το ανοίγουμε και το τοποθετούμε πάνω στη ζύμη στην ταρτιέρα.
  9. Γεμίζουμε με βαρίδια (όσπρια, ρύζι), ώστε να μη φουσκώσει η βάση κατά το ψήσιμο.
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
  11. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα βαρίδια.
  12. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η βάση.
  13. Μόλις ψηθεί, η ζύμη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τη γλυκιά ή αλμυρή γέμιση της επιλογής σας!

Tips

  • Γρήγορες κινήσεις:
    Η ζύμη πρέπει να ετοιμάζεται χωρίς πολύ ζύμωμα. Όσο λιγότερο την δουλεύεις, τόσο πιο τραγανή και αφράτη γίνεται — σαν μπισκότο!
  • Μην την παραζυμώσεις:
    Η ζύμη βουτύρου δεν θέλει πολύ επεξεργασία. Αρκεί να ενωθούν τα υλικά — όχι να “δουλευτούν” και έτσι γίνεται τραγανή.
  • Πάγωμα πριν το ψήσιμο:
    Παγώνουμε καλά τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την ψήσουμε. Όσο πιο παγωμένη είναι όταν μπει στον φούρνο, τόσο καλύτερη θα γίνει η υφή της. Όσο περισσότερο παγώσει, τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Τρύπημα στη βάση:
    Τσιμπάμε καλά όλη την επιφάνεια της τάρτας με πιρούνι για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
  • Τυφλό ψήσιμο:
    Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη λαδόκολλα και γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή ειδικά βαρίδια. Ψήνουμε έτσι για να διατηρήσει η βάση το σχήμα της και να γίνει τραγανή. (Τα όσπρια τα κρατάμε για μελλοντική χρήση ως βαρίδια!)
  • Αδιαβροχοποίηση βάσης:
    Μετά το πρώτο ψήσιμο, αλείφουμε τη βάση με λίγο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη. Δημιουργεί προστατευτικό φιλμ και δεν τραβάει υγρασία το φύλλο.
  • Η ψημένη βάση τάρτας διατηρείται στην κατάψυξη για έως 1 μήνα, τυλιγμένη καλά με μεμβράνη.
  • Μην πετάτε τις άκρες της ζύμης. Μπορείτε να τις ανοίξετε ξανά σε φύλλο και με κουπ πατ να φτιάξετε μπισκοτάκια – είτε αλμυρά με μυρωδικά, είτε γλυκά με λίγη ζάχαρη ή κανέλα.

ταρτα - ζυμη για ταρτα

Απόρρητο