Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, τη μαγιά και με το σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλι.
- Όταν αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη σε μπάλα, ζυμώνουμε με αλευρωμένο το χέρι μέχρι να καθαρίσει τελείως το μπολ.
- Αν κολλάει πολύ στα χέρια, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας.
- Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη για 5′ τραβώντας την και ανοίγοντάς την.
- Όσο πιο πολύ δουλέψουμε τη ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα γεμιστά ντόνατς στο φούρνο.
- Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι εύπλαστη, απαλή και πολύ αφράτη.
- Μαζεύουμε όλες τις ενώσεις της ζύμης από κάτω και την ακουμπάμε σε λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε πολύ καλά αεροστεγώς τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου γύρω στη 1 ώρα και 15′ με 1 ώρα και 30΄.
- Αδειάζουμε την αφράτη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε καλά να ξεφουσκώσει.
- Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι. Αν λίγο κολλάει στο χέρι, λαδώνουμε ελαφρά τα δάχτυλα.
- Πλάθουμε σε χοντρό μακρύ ρόλο ζύμης.
- Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε 12 ίσα μέρη.
- Πιέζουμε ελαφρά κάθε κομμάτι ζύμης στην παλάμη μας να γίνει πλακέ.
- Γεμίζουμε με 1 κ.γλ. ό,τι γέμιση μας αρέσει, κομμάτια σοκολάτας, σφιχτή μαρμελάδα ή μερέντα και κλείνουμε τη γέμιση σε σφαιρικό σχήμα.
- Μαζεύουμε και τσιμπάμε τις ενώσεις να κλείσουμε τη γέμιση μέσα στη ζύμη.
- Με τις ενώσεις της ζύμης από κάτω, ακουμπάμε τα ντόνατς σε λαδόκολλα ψησίματος πάνω στη λαμαρίνα.
- Ακουμπάμε τα ντόνατς αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους να πλατύνουν.
- Σκεπάζουμε τα ντόνατς και τα αφήνουμε να σταθούν για 20΄ σε ζεστό σημείο να ξεκουραστούν.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, για 20΄, να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Μόλις τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο.
- Τα αφήνουμε λίγο να γίνουν χλιαρά και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε τα ντόνατς σκέτα, αφράτα και φουσκωτά.
- Σαν γλυκά αφράτα ψωμάκια.
- Αφού ψηθούν και κρυώσουν κάνουμε τρύπα με σουβλί στο πλάι και γεμίζουμε μπόλικη κρέμα βανίλιας για γεμιστά ντόνατς.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Διατηρήστε τα ντόνατς φούρνου κλεισμένα σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.
- Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα ζυγίζουμε τη ζύμη και διαιρούμε δια 12 ζυγίζοντας τα κομμάτια.
- Γεμίστε τα ντόνατς φούρνου με κρέμα βανίλια.
- Μπορείτε να καταψύξετε τα ντόνατς φούρνου αφού ψηθούν και πριν τα αλείψετε με βούτυρο και άχνη.
- Τα ξεπαγώνετε στην συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ.
- Ιδανικά για πρωινό καφέ, για το σχολείο και το γραφείο.
- Μπορείτε να βάλετε πάνω σε λαδόκολλα κουταλιές μερέντα για 10΄ στην κατάψυξη ώστε να παγώσει καλά και μπορείτε εύκολα να γεμίσετε τα ντόνατς.
- Διαλέξτε μια σφιχτή μαρμελάδα για να γεμίσετε τα ντόνατς για να μην σας δυσκολέψει στο τύλιγμα της γέμισης μέσα στη ζύμη ντόνατς.
- Να προσέξετε το κλείσιμο της ζύμης ώστε να σφραγίσουν καλά τη γέμιση μέσα και να μην αδειάσουν στο ψήσιμο.