Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Πυρίμαχο σκεύος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΤΕ
- Με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε από τα συκωτάκια τους τένοντες και τις μεμβράνες.
- Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε τηγάνι και ρίχνουμε τα μισά από τα συκωτάκια.
- Τα ροδίζουμε γύρω γύρω και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
- Προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. βούτυρο και ροδίζουμε τα υπόλοιπα συκωτάκια.
- Έπειτα τα βγάζουμε κι αυτά στην πιατέλα.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βάζουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι και αν χρειάζεται, λίγο από το συνολικό βούτυρο.
- Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4΄-5΄ μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει καλά.
- Ρίχνουμε το κονιάκ κι αφήνουμε το μείγμα να βράσει έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ ώστε να φυλακίσουμε όλα τα αρώματα. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στο μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες βάζουμε τα σοταρισμένα συκωτάκια, το μείγμα μπέικον-κρεμμυδιού, την κρέμα γάλακτος, τα φυλλαράκια από το φρέσκο θυμάρι, το μοσχοκάρυδο και 1 κ.σ. βούτυρο από το συνολικό.
- Τα αλέθουμε καλά κι αλατοπιπερώνουμε το μείγμα.
- Θα χρειαστούμε ένα μικρό πυρίμαχο κεραμικό σκεύος ή, αν υπάρχει, ένα σκεύος για σουφλέ.
- Αδειάζουμε μέσα όλο το μείγμα (που το έχουμε κάνει πουρέ) και το πιέζουμε με τα δάχτυλα να φύγει ο αέρας.
- Στρώνουμε την επιφάνεια, λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε το πατέ.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 νύχτα στο ψυγείο.
- Το σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και σάλτσα από φρούτα του δάσους.
Tips
- Υπολογίστε επιπλέον χρόνο παγώματος.