Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό

Υλικά

Για το φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 4 φέτ. ζαμπόν
  • 1 σκελ. σκόρδο λιωμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 πρέζα/ες ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 2 κ.σ. γιαούρτι

Για τη σάλτσα ντομάτα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 2 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή εμπορίου
  • 2-3 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γεμιστό κοτόπουλο

Μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη να σας ανοίξει τα φιλέτα κοτόπουλο για να τα γεμίσετε. Όμως μπορείτε και μόνοι σας με ένα μαχαίρι να χαράξετε οριζόντια τα φιλέτα κρατώντας ενωμένα τα δυο κομμάτια. Ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες βάζετε το ανοιγμένο φιλέτο κοτόπουλο και χτυπάτε με βαρύ αντικείμενο ώστε να γίνει πλατύ και λεπτό, με μεγάλη επιφάνεια, έτοιμο για γέμισμα.

Ετοιμάζουμε και ανοίγουμε όλα τα φιλέτα κοτόπουλο.

Αλείφουμε τα φιλέτα και από τις δυο πλευρές με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Γεμίζουμε κάθε φιλέτο με μια φέτα ζαμπόν και ένα κομμάτι γραβιέρα.

Τυλίγουμε σφιχτά τα ρολάκια κοτόπουλο.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε ολόγυρα τα ρολά για 6 λεπτά.

1,5 λεπτό από κάθε πλευρά να ροδίσουν ελαφρά.

Σβήνουμε με το ξίδι βαλσάμικο με μέλι και αφήνουμε για 1′ στη φωτιά.

Για το ψήσιμο

Όπως είναι τα ρολά μέσα στο τηγάνι, βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 15΄ στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Τα αφήνουμε για 5′ να ανακτήσουν τα υγρά του ψησίματος.

Κόβουμε τα ρολά σε χοντρές διαγώνιες φέτες.

Βάζουμε λίγη σάλτσα ντομάτας στο πιάτο.

Στήνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο.

Και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό.

Συνοδεύουμε με λίγο γιαούρτι

Για τη σάλτσα ντομάτας

Βάζουμε το λάδι στη φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο για 1′ και σβήνουμε με το ξίδι βαλσάμικο.

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε για 10΄.

Πολτοποιούμε τη σάλτσα να γίνει λεία με πυκνή σύσταση.

Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

Αποσύρουμε από την φωτιά.

Μυστικά

Φροντίστε όταν θα ανοίξετε τα φιλέτα, προκειμένου να αποκτήσουν μεγάλη επιφάνεια, μην τα λιώσετε και μην τα τρυπήσετε.

Μαγειρέψτε το κοτόπουλο αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Η γραβιέρα που θα βάλετε στη γέμιση να είναι κομμένη σε χοντρά μπαστούνια ώστε να μη λιώσει στο ψήσιμο.

Αν αλέστε την εύκολη σάλτσα ντομάτας, θα είναι πιο όμορφο το αποτέλεσμα αισθητικά στο πιάτο.

Η σάλτσα πρέπει να είναι δεμένη και πυκνή χωρίς περιττή υγρασία.

https://www.argiro.gr/recipe/fileto-kotopoulo-gemisto/