Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σολωμό στο φούρνο, βάζοντας το βούτυρο σε μπολάκι, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με την λάμα του μαχαιριού, και αδειάζουμε το μείγμα σε 1 κομμάτι μεμβράνη. Το τυλίγουμε σε ρολό και σφίγγουμε τις άκρες (θα γίνει σαν μικρό λουκάνικο το σχήμα). Το βάζουμε στην κατάψυξη για 15′ να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε.
Απλώνουμε 4 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μέγεθος (Α4), ακουμπάμε επάνω από 1 κομμάτι φέτα ψαριού. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι. Κόβουμε σε φέτες το αρωματικό βούτυρο. Ακουμπάμε από 1 φέτα βούτυρο στο ψάρι, μισό κομμάτι φέτα λεμόνι και ένα κλωνάρι άνιθο. Αλείφουμε την λαδόκολλα περιμετρικά με ασπράδι αυγού. Διπλώνουμε από πάνω σε πακέτο και κλείνουμε πολύ καλά την λαδόκολλα. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 20 λεπτά.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Το πολύτιμο αυτό ψάρι αποτελεί ιδανική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη προστασία του οργανισμού έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Επίσης ρυθμίζουν τη χοληστερόλη μειώνοντας τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Παράλληλα μας δίνει σημαντικές ποσότητες βιταμινών (Β6,Β12,D), μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Επομένως δικαίως θεωρείται ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία. Άνηθος, πιπέρι, λεμόνι, αυξάνουν την αντιοξειδωτική του αξία. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.