Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΧΛΑΔΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΧΛΑΔΙ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Επιλέγουμε μικρόσωμα και σφιχτά αχλάδια χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
- Πλένουμε τα αχλάδια και με κοφτερό μαχαίρι τα καθαρίζουμε.
- Κρατάμε το κοτσάνι επάνω στο φρούτο, αλλά με ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε κάτω τη βάση του και ανοίγουμε μικρή τρύπα. Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα κουκούτσια.
- Παρόλα αυτά μπορείτε να το κάνετε με το ειδικό εργαλείο.
- Βάζουμε τα καθαρισμένα αχλάδια σε μπολ με μπόλικο νερό και στύβουμε μέσα το λεμόνι για να μην οξειδώνονται και μαυρίζουν, μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και 2,5 κούπες νερό να βράσουν.
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε μέσα το ξινό.
- Ξαφρίζουμε την επιφάνεια του γλυκού όταν σχηματίζεται αφρός.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό κουταλιού αχλάδι για περίπου 50΄.
- Το αφήνουμε να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα και να κρυώσει τελείως. Έτσι θα αποβάλει όλη την υγρασία του στο σιρόπι.
- Την επόμενη ημέρα το ξαναβάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα ή την κανέλα.
- Βράζουμε το γλυκό κουταλιού αχλάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄να δέσει το σιρόπι.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το σιρόπι έχει δέσει σωστά όταν κάθε σταγόνα από το γλυκό στέκεται και δεν απλώνει, δεν τρέχει.
- Με σωστά δεμένο σιρόπι, το γλυκό σου θα συντηρηθεί τέλεια για πάρα πολύ καιρό.
- Μπορείτε να διατηρήσετε το γλυκό κουταλιού αχλάδι και όλα τα γλυκά κουταλιού σε αποστειρωμένα βάζα για πάρα πολλούς μήνες.
- Μην το βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά και θα πυκνώσει το σιρόπι χωρίς να προλάβει το φρούτο να μαλακώσει.
- Αν τα αχλάδια που πήρατε είναι μεγάλα, είναι προτιμότερο να κόψετε το φρούτο στη μέση. Κάθε αχλάδι σε δύο μισά.
- Τα αχλάδια που θα αγοράσετε πρέπει να είναι σχετικά άγουρα με πολύ πλούσιο άρωμα.
- Βράστε το όπως σας λέω σε δύο δόσεις. Θα δέσει πιο σωστά το σιρόπι έτσι και το χρώμα του θα γίνει πιο έντονο.