Διαλέξτε χοντρόφλουδα πορτοκάλια και φτιάξτε το από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και Φεβρουάριο. Τότε που ο καιρός παγώνει και τα πορτοκάλια έχουν χοντρή...

Διαλέξτε χοντρόφλουδα πορτοκάλια και φτιάξτε το από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και Φεβρουάριο. Τότε που ο καιρός παγώνει και τα πορτοκάλια έχουν χοντρή φλούδα, είναι πολύ αρωματικά και είναι ιδανικά για φλούδα γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
723

Για το γλυκό του κουταλιού με φλούδα πορτοκάλι

  • 8 χοντρόφλουδα πορτοκάλια ακέρωτα
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1/2 lt νερό
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γλυκό φλούδα πορτοκάλι

    Επιλέγουμε πορτοκάλια μεγάλα χοντρόφλουδα χωρίς χτυπήματα με σφιχτή φλούδα και σάρκα.

    Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα στεγνώνουμε.

    Με πολύ ψιλό τρίφτη αφαιρούμε ελαφρά το ξύσμα πορτοκαλιού επιφανειακά.

    Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε οριζόντια μία μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου το πάνω και το κάτω μέρος.

    Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε τις φλούδες με πολλή προσοχή για να μην σπάσουν. Στο τέλος θα έχουμε 32 φλούδες από πορτοκάλι έτοιμες για γλυκό κουταλιού.

    Τυλίγουμε κάθε φλούδα πορτοκαλιού σε σφιχτό ρολό, στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα ή εναλλακτικά περνάμε χοντρή κλωστή με χοντρή βελόνα και φτιάχνουμε ένα κολιέ-αρμαθιά από φλούδα πορτοκάλι.

    Βάζουμε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση.

    Στο βραστό νερό που συνεχίζει και βράζει, βουτάμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 4-5 λεπτά να βράσουν.

    Βγάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.

    Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να βράσουμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά αυτή τη φορά.

    Επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά.

    Αφού ζεματίσουμε για τρίτη φορά τις φλούδες πορτοκαλιού τις βγάζουμε από το καυτό νερό και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό.

    Αφήνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 12 ώρες μέσα στο κρύο νερό. Ενδιάμεσα σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε 3-4 φορές το νερό.

    Μετά από 12 ώρες βγάζουμε τις φλούδες από το νερό και τις βάζουμε πάνω σε καθαρή απορροφητική πετσέτα.

    Αφαιρούμε τα στηρίγματα.

    Ταμπονάρουμε καλά τις φλούδες να τραβήξει η πετσέτα όσο περισσότερο νερό γίνεται.

    Τώρα οι φλούδες πορτοκαλιού έχουν πάρει το σχήμα ρολού και θα το κρατήσουν καθόλη τη διάρκεια του βρασμού.

    Βάζουμε κατσαρόλα με χοντρή βάση στη φωτιά (χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα φαρδιά).

    Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και ανακατεύουμε.

    Αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά.

    Τότε, προσθέτουμε μέσα τις φλούδες καρουλάκια πορτοκαλιού.

    Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά το γλυκό φλούδα πορτοκάλι και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει τελείως.

    Αφού κρυώσει τελείως το γλυκό του κουταλιού, πρέπει να το ξαναβάλουμε στη φωτιά να ξαναπάρει μία βράση και να δέσει σωστά το σιρόπι, για λίγα λεπτά.

    Τότε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βράσει.

    Το γλυκό κουταλιού φλούδα πορτοκάλι πρέπει να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα. Χωρίς καπάκι, αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη απλά με μία πετσέτα, μέχρι να κρυώσει τελείως το γλυκό κουταλιού και το σιρόπι.

    Έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα βάζα και καπάκια και ισομοιράζουμε το κρύο πλέον γλυκό στα αποστειρωμένα βάζα.

    Για τη συντήρηση

    Η φλούδα πορτοκαλι γλυκό κουταλιού, διατηρείται με αυτό τον τρόπο μέχρι και ένα χρόνο.

    Απαραίτητα για να διατηρηθεί το γλυκό έως και έναν ολόκληρο χρόνο, είναι η ζάχαρη και το σωστά δεμένο σιρόπι.

    Δείτε ακόμα περισσότερα μυστικά για τέλειο γλυκό του κουταλιού εδώ:

    Ποιο γλυκό του κουταλιού θα τρώγατε πιο ευχάριστα;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται