Απόλαυσε το guacamole τη στιγμή που το φτιάχνεις, για μεγαλύτερη απόλαυση και για να μην οξειδωθεί το χρώμα του.

Απόλαυσε το guacamole τη στιγμή που το φτιάχνεις, για μεγαλύτερη απόλαυση και για να μην οξειδωθεί το χρώμα του.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
532

Για το γουακαμόλε

  • 2 ώριμα μαλακά αβοκάντο
  • 1/2 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ντομάτα μικρή ψιλοκομμένη
  • 1 1/2 λάιμ (χυμό)
  • 1/2 ματσ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • Λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Τσιπς πίτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για το γουακαμόλε, ιδανικά χρησιμοποιούμε το μεξικάνικο σκεύος molcahetes. Αυτό είναι ένα μαρμάρινο γουδί με πολύ ανοιχτό κοίλωμα και βοηθάει το guacamole ώστε να ανακατευτεί σωστά χωρίς να πολτοποιηθεί πλήρως. Σε πολλά μεξικάνικα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο,  παρασκευάζεται μπροστά σου και σερβίρεται στο παραπάνω σκεύος που φτιάχτηκε. 

    Μπορείς να το κάνεις όσο καυτερό θέλεις ή μπορείς να παραλείψεις την πιπεριά.

    Αν χρησιμοποιήσουμε καυτερή πιπεριά, ξεκινάμε να τη λιώσουμε πρώτα σε γουδί.

    Προσθέτουμε σε κομμάτια τα ώριμα αβοκάντο. Δείτε εδώ πώς να τεμαχίσετε το αβοκάντο εύκολα και γρήγορα.

    Τα λιώνουμε ελαφρά με δυο κουτάλια.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, lime, ντομάτα, κρεμμύδι, κόλιανδρο και αλάτι και ανακατεύουμε με τα δύο κουτάλια, να ενωθούν.

    Το αυθεντικό μεξικάνικο guacamole έχει κρεμώδη υφή αλλά και μερικά κομμάτια αβοκάντο παραμένουν στο ντιπ.

    Μην πολτοποιείτε το γουακαμόλε σε μπλέντερ γιατί θα σας βγει πολύ αραιό στην υφή και μην προσθέτετε ελαιόλαδο γιατί είναι περιττό. Άλλωστε το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά.

    Σερβίρουμε το guacamole με πίτα τσιπς.

    Πίτα τσιπς στο φούρνο

    Xρειαζόμαστε ένα χωριάτικο φύλλο σπιτικό ή εμπορίου.

    Κόβουμε το φύλλο με μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 10′ στους 200 ºC σε προθερμασμένο φούρνο να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά. Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα σε αεροστεγές σκεύος αφού κρυώσουν.

    Εναλλακτικά, απολαύστε το γουακαμόλε με τα πανεύκολα τσιπς αραβικής πίτας που σας έχω εδώ, ή με τα υγιεινά κριτσίνια χαρουπάλευρου που θα βρείτε εδώ

    Αν κάνετε διατροφή, ψιλοκόψτε σε στικς λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο και σέλερι και βουτήξτε τα σε αυτό το υγιεινό και θρεπτικό ντιπ.

    αυθεντικό γουακαμόλε συνταγη απλη

    Μυστικά

    Τα αβοκάντο να είναι πολύ ώριμα. Συνήθως στην αγορά βρίσκουμε αβοκάντο που δεν είναι ώριμα. Για να να ωριμάσουν γρήγορα, αφήνουμε τα άγουρα αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου στο πιο ζεστό σημείο της κουζίνας, μέσα σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα. Σιγουρευόμαστε ότι έχουν επάνω το κοτσάνι τους γιατί αυτό θα εμποδίσει το αβοκάντο να μαυρίσει εσωτερικά ενώ ακόμα είναι άγουρο.

    Όταν πιέζετε το αβοκάντο εξωτερικά και είναι μαλακή η σάρκα, τότε είναι έτοιμα και ώριμα να τα απολαύσετε σε κάθε παρασκευή.

    Ψιλοκόψτε με δυο κουτάλια ή δυο πιρούνια τα ώριμα αβοκάντο και μην τα λιώσετε σε πουρέ. Η γεύση και η υφή από μικρά κομμάτια αβοκάντο κάνουν τη διαφορά.

    Δώστε αρώματα και απολαύστε το όπως το συνηθίζουν στο μακρινό Μεξικό. Φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος, είναι απαραίτητος για ένα αυθεντικό γουακαμόλε. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του χρησιμοποιήστε μαϊντανό. Με το φρέσκο κόλιανδρο όμως θα το απογειώσετε. Λίγο τσίλι και λάιμ θα το κάνουν αξέχαστο. Ψιλοκομμένη ντομάτα ή τοματίγιος tomatillos δίνουν έξτρα υφή και γεύση.

    Ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο με ένα μεγάλο μυστικό. Στο Μεξικό συνηθίζουν να ψιλοκόβουν το κρεμμύδι σε μικρά καρέ και να το αφήνουν μέσα σε νερό για λίγα λεπτά. Μετά το στεγνώνουν σε απορροφητικό χαρτί και το προσθέτουν στο γουακαμόλε. Έτσι σε περίπτωση που μείνει λίγο δεν θα πάρει βαριά μυρωδιά από το ξερό κρεμμύδι.

    Τα λιπαρά του αβοκάντο δεν χρειάζονται επιπλέουν ελαιόλαδο, είναι υπέρ αρκετά για την βουτυράτη υφή και την πλούσια γεύση. Έτσι μειώνονται και οι θερμίδες ανά μερίδα.

    Πράσινο χρώμα στο γουακαμόλε! Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αλλαγή χρώματος στο αβοκάντο, θα χάσει το πράσινο χρώμα του αν μείνει. Μπορείς όμως να παρατείνεις τη διαδικασία οξείδωσής του προσθέτοντας χυμό λάιμ ή λεμονιού κι ανακατεύοντάς το.

    Αυτό που θα θυμάστε είναι ότι πρέπει πάντα να το έχετε παγωμένο ακόμα κι όταν το σερβίρετε σε τραπέζι. Δηλαδή παγωμένο σκεύος και το γουακαμόλε πάντα από το ψυγείο.

    Καλύτερα τρώγεται την πρώτη ημέρα και μάλιστα τις πρώτες 2 ώρες από την ώρα που θα το φτιάξετε. Όσο μένει χάνει σε χρώμα και σε γεύση.

    Αν το βάλετε στο ψυγείο φροντίστε να το σκεπάσετε καλά με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνεια του και όχι απλά να τυλίξετε με μεμβράνη όλο το μπολ. Όσο είναι εκτεθειμένο οξειδώνεται και σκουραίνει. Διατηρείται το πολύ για 1 ημέρα.

    Αν δεν το φτιάξατε ποτέ, δοκιμάστε το οπωσδήποτε, δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο διαδεδομένα ντιπ του πλανήτη

    Παραλλαγές για γουακαμόλε

    Λίγο γιαούρτι μέσα στο γουακαμολε, θα σας δώσει λιγότερες θερμίδες πολύ νοστιμιά και δροσερή γεύση.

    Ξηροί καρποί θα δώσουν γευστική ένταση, νοστιμιά και έξτρα υφή. Ωμά κάσιους και φιστίκια Αιγίνης είναι τα ιδανικά.

    Οι σπόροι ροδιού ταιριάζουν ιδανικά με το γουακαμόλε.

    Μπορείτε για ακόμα πιο spicy γεύσεις, να δοκιμάσετε guacamole με γαρίδες!

    Δείτε επίσης πώς μπορούμε να κάνουμε το αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται