Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις και θα ψήσουμε στη κάτω σχάρα.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψί 28–30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα 6–7 εκ. Στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί για εύκολο ξεφόρμαρισμα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ψιλή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να κρεμώσουν. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ρίχνουμε τους κρόκους έναν–έναν, αφήνοντας το μείγμα να τους απορροφά πριν προσθέσουμε τον επόμενο.
- Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματίζονται απαλές κορυφές (2–3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το γάλα και το κονιάκ, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Ρίχνουμε τη μαρέγκα σταδιακά και διπλώνουμε απαλά με σπάτουλα, για να μη χαθεί ο όγκος του μείγματος.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και τοποθετούμε το φλουρί.
- Ψήνουμε για 55–60 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμο μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο: η λάμα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να σταθεί 15 λεπτά στο ταψί.
- Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Προαιρετικά, γράφουμε ευχές με γλάσο.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
- Μπορείς να ψήσεις την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξεις με μεμβράνη και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείς να την αφήσεις αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σου καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσεις τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψεις.
Tips
- Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μην ανακατεύετε υπερβολικά: Αφού προστεθεί το αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά μόνο. Το υπερβολικό ανακάτεμα μειώνει τον όγκο και το φούσκωμα της βασιλόπιτας.
- Όταν διαλύετε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, κάντε το πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει γρήγορα και μπορεί να χυθεί.
- Ρίξτε μια κουταλιά αλεύρι πάνω στα καρύδια πριν τα προσθέσετε στο μείγμα. Έτσι θα διανεμηθούν ομοιόμορφα και θα παραμείνουν στον πάγκο της ζύμης χωρίς να κατακάθονται.
- Βεβαιωθείτε ότι η βασιλόπιτα έχει ψηθεί καλά στο κέντρο. Αν δεν ψηθεί σωστά, μόλις τη βγάλετε από το φούρνο, μπορεί να καθίσει και να δημιουργηθεί λακκούβα.
- Για να μην σκάσει η επιφάνεια, γεμίστε το ταψί μέχρι τα 3/4 μόνο. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ.
- Αν θέλετε μικρότερη βασιλόπιτα, διαιρέστε τα υλικά στη μέση (π.χ. 5 αυγά → 2 μεγάλα αυγά). Το ιδανικό ταψί για μικρή δόση είναι 23–25 εκ.
- Ψήσιμο – Αντιστάσεις ή αέρας: Αν ψήσετε στον αέρα στους 160°C, η εξωτερική κρούστα σκληραίνει γρήγορα, αλλά το κέντρο μπορεί να μείνει νωπό.
- Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύο προβλήματα: Να φαίνεται ρόδινη εξωτερικά αλλά να μην έχει ψηθεί σωστά στο κέντρο, με αποτέλεσμα να καθίσει μόλις βγει από το φούρνο. Η γρήγορη κρούστα περιορίζει τη διαφυγή της υγρασίας, με αποτέλεσμα να σκάσει η επιφάνεια καθώς φουσκώνει το κέντρο.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, προτιμήστε ψήσιμο στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.
- Η ιστορία της βασιλόπιτας χάνεται μέσα στους αιώνες, το ίδιο και η αρχική συνταγή της. Αυτό που παραμένει το ίδιο είναι ο συμβολισμός, που δεν είναι άλλος από το να φέρει ευλογία, τύχη, ευημερία και αγάπη σε κάθε σπιτικό! Ξηροί καρποί, σταφίδες, πορτοκάλι, μαχλέπι, κανέλες και γαρύφαλλα για πλούσιο άρωμα.
- Εκτός από την κλασική διακόσμηση με τα σχέδια που δημιουργεί το άχνισμα, έχετε την επιλογή να την διακομίσετε με σοκολατένια γκανάζ ή με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα στολίδια!
- Στη δική μας οικογένεια έχουμε μια ιδιαίτερη συνταγή που κάνουμε κάθε χρόνο και είναι αυτή εδώ. Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι είναι η καλύτερη, η πιο αφράτη! Από εμένα όλες οι ευχές για τύχη και ευημερία στο σπιτικό σας!









