• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
86
  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • 2 κ.σ παρμεζάνα ψιλοτριμενη
  • 500 γραμ. ψιλοκομμένη κολοκύθα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 κ.σ άνηθο ή μάραθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ (ή γιαούρτι 2% ή κρέμα γάλακτος χαμ. λιπ.)
  • 2 αυγά
  • 2 φλ. ξινομυζήθρα (ή φέτα ή ανθότυρο ή τυρί της αρεσκείας σας)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τάρτα κολοκύθα

    Για την αλμυρή τάρτα κολοκύθας με σφολιάτα και τυριά, πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση με την κίτρινη κολοκύθα.

    Καθαρίζουμε και την κόβουμε σε λεπτές φέτες ή καρέ.

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε την κολοκύθα σε δυνατή φωτιά για 4-5 ´ να στεγνώσει.

    Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε τα βότανα κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

    Απλώνουμε την παγωμένη σφολιάτα σε ένα ταψί στο μέγεθος της σφολιάτας, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκώσουμε λίγο το χείλος της σφολιάτας.

    Τρυπάμε ολόγυρα με πιρούνι την επιφάνεια της σφολιάτας.

    Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και  αλείφουμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας.

    Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

    Ψήνουμε την τάρτα κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 220  °C για περίπου 15′ να φουσκώσει καλά και να αδιαβροχοποιεί με το αυγό και το φιλμ παρμεζάνας.

    Στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι ή την κρέμα (1 από τις 3 επιλογές). Χτυπάμε τα υλικά.

    Πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα βάζουμε την σοταρισμένη κολοκύθα, πασπαλίζουμε με τα τυριά και περιχύνουμε με τα αυγά και το γάλα. Γαρνίρουμε με τις πιπεριές.

    Ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20′ να ροδίσει η επιφάνεια.

    Αφήνουμε την τάρτα κολοκύθας να σταθεί για 10-15′ να σταθεροποιηθεί.

    Κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα εποχής.

    Μυστικά για τέλεια τάρτα με σφολιάτα

    Η σφολιάτα αγαπάει το κρύο αλλά και τον καυτό αέρα για να φουσκώσει και να γίνει τραγανή.

    Η παγωμένη σφολιάτα που μπαίνει σε καυτό αέρα αμέσως φουσκώνει και διαχωρίζει τις στρώσεις του φύλλου με αποτέλεσμα τραγανή υφή.

    Το αρχικό ψήσιμο της σφολιάτας αλειμμένης με αυγό θα την αδιαβροχοποιήσει και θα την κρατήσει στεγνή και τραγανή.

    Αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική σφολιάτα δείτε τη συνταγή μου εδώ.

    Αγαπάτε την κίτρινη κολοκύθα; Δείτε περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές εδώ. Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά μου για το καθάρισμα, το μαγείρεμα και τη συντήρηση της κολοκύθας στην κατάψυξη!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται