Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Για την αλμυρή τάρτα κολοκύθας με σφολιάτα και τυριά, πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση με την κίτρινη κολοκύθα.
- Την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε λεπτές φέτες ή καρέ.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε την κολοκύθα σε δυνατή φωτιά για 4-5 ´ να στεγνώσει.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα βότανα κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
- Απλώνουμε την παγωμένη σφολιάτα σε ένα ταψί στο μέγεθος της σφολιάτας, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκώσουμε λίγο το χείλος της σφολιάτας.
- Τρυπάμε ολόγυρα με πιρούνι την επιφάνεια της σφολιάτας.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και αλείφουμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας.
- Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
- Ψήνουμε την τάρτα κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 220°C για περίπου 15′ να φουσκώσει καλά και να αδιαβροχοποιηθεί με το αυγό και το φιλμ παρμεζάνας.
- Στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι ή την κρέμα (1 από τις 3 επιλογές). Χτυπάμε τα υλικά.
- Πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα βάζουμε την σοταρισμένη κολοκύθα, πασπαλίζουμε με τα τυριά και περιχύνουμε με τα αυγά και το γάλα. Γαρνίρουμε με τις πιπεριές.
- Ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20′ να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε την τάρτα κολοκύθας να σταθεί για 10-15′ να σταθεροποιηθεί.
- Κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.
Tips
- Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με μία σαλάτας εποχής.
- Η παγωμένη σφολιάτα που μπαίνει σε καυτό αέρα αμέσως φουσκώνει και διαχωρίζει τις στρώσεις του φύλλου με αποτέλεσμα την τραγανή υφή.
- Το αρχικό ψήσιμο της σφολιάτας αλειμμένης με αυγό θα την αδιαβροχοποιήσει και θα την κρατήσει στεγνή και τραγανή.
- Βρείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για το καθάρισμα, το μαγείρεμα και τη συντήρηση της κολοκύθας στην κατάψυξη!