Κολοκυθόπιτα με κολοκυθοανθούς

Υλικά

  • 3 χωριάτικα φύλλα (ή 6 φύλλα κρούστας)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής-χωρίς πολλούς σπόρους)
  • 8 κολοκυθοανθούς
  • 2-3 μεγάλα καρότα
  • 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. ξινομυζήθρα
  • 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο
  • 3/4 φλ. αλεύρι ολικής ή πίτουρο βρώμης
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • Για την επιφάνεια της πίτας
  • λίγο ελαιόλαδο
  • μπόλικο σουσάμι

Για τη γέμιση

Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ.

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε μπολ.

Καθαρίζουμε τους κολοκυθοανθούς από τους στήμονες.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.

Για την κολοκυθόπιτα

Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε όλα τα φύλλα ακτινωτά, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα, με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να καλύπτει το φύλλο τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση.

Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια και τα μισά καρότα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Στρώνουμε τη μισή ξινομυζήθρα και το μισό ανθότυρο.

Πασπαλίζουμε τα μυρωδικά και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Επαναλαμβάνουμε μια φορά, τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι και καρότο, αλεύρι, τυριά.

Σε μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά.

Αλατοπιπερώνουμε το χυλό. Περιχύνουμε την κολοκυθόπιτα.

Μπήγουμε στην επιφάνεια τους κολοκυθοανθούς. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κολοκυθόπιτα. 

Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 2οο βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 15′.

Τη μισή ώρα, ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σκεπασμένη. Μετά, ξεσκεπάζουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού.

Συνολικό ψήσιμο περίπου στη 1 ώρα.

Σερβίρουμε την κολοκυθόπιτα ζεστή, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετά από αυτή την εκπληκτική ανοιχτή κολοκυθόπιτα, δείτε ακόμα μία πιο εύκολη, παρακάτω

https://www.argiro.gr/recipe/kolokythopita-me-kolokythoanthous/