Για το Ινδικό κοτόπουλο
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα.
Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε για το κοτόπουλο ταντούρι.
Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι).
Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε.
Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα.
Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα.
Ψήνουμε περίπου 5 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.
Μυστικά
Tandoori, είναι μια διαδεδομένη ινδική μέθοδος ψησίματος σε δυνατή φωτιά, μέσα σε ειδικό φούρνο από πηλό, το Tandoor.
Το κοτόπουλο ταντούρι, είναι το πιο παραδοσιακό ινδικό φαγητό.
Ο φούρνος ταντούρι, μοιάζει με ένα πήλινο χοντρό κιούπι, όπου στη βάση του έχει την φωτιά και στα πυρωμένα τοιχώματά του ψήνουν σχεδόν όλα τα ινδικά φαγητά καθώς και τα περίφημα ινδικά ψωμιά, τα ναάν.
Όλα τα μαριναρισμένα κρέατα στην Ινδία τα περνούν σε σούβλες άλλοτε μικρές σαν σουβλάκια κι άλλοτε μεγάλες σαν κοντοσούβλι.
Βάζουν κάθετα τις μακριές σούβλες μέσα στον φούρνο Ταντούρ.
Η θερμοκρασία είναι πολύ δυνατή 300°C και η ζεστή του φούρνου ανεβαίνει στα τοιχώματα και προς τα πάνω.
Έτσι τα φαγητά Ταντούρι ψήνονται γρήγορα και καπνίζονται ταυτόχρονα, παραμένοντας μέσα πολύ ζουμερά κι απέξω κάνουν κρούστα.
Παραδοσιακά στην Ινδία τα ψητά tandoori σερβίρονται με λάκσα ή ραΐτα και ψωμάκια-πίτες ναάν.
Για να γίνει ζουμερό και πολύ τρυφερό το κοτόπουλο ταντούρι, αφήστε το να μαριναριστεί για αρκετές ώρες, καλύτερα για μια ολόκληρη νύχτα.
Αφού βάλετε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ, καλύψτε το με τη μαρινάδα, ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά και σκεπάστε το.
Όσο πιο πολύ μείνει το κοτόπουλο στη μαρινάδα του τόσο πιο πολύ θα ρουφήξει όλα τα αρώματα θα γίνει πιο μαλακό και μετά το ψήσιμο θα βγει πολύ ζουμερό και νόστιμο.
Αντί να κόψετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο ταντούρι σε κομμάτια για σουβλάκια, μπορείτε να περάσετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε δυο παράλληλες σούβλες.
Σαν να φτιάχνετε δηλαδή ένα γιγάντιο σουβλάκι ή ένα μεγάλο κοντοσούβλι.
Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο και σκέπασμα προς το τέλος του ψησίματος για να μην αρπάξει εξωτερικά στο ψήσιμο.
Σε όλες τις συνταγές ταντούρι ή βάση της μαρινάδας είναι το γιαούρτι.
Η φυσική οξύτητα του γιαουρτιού σπάει τις ίνες του κρέατος ή του κοτόπουλου και το κάνει πολύ τρυφερό.
Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλιά πρέπει να τα μουλιάσετε για 30 λεπτά στο νερό.
Αγαπάτε την Ινδική κουζίνα; Δείτε εδώ περισσότερες νόστιμες συνταγές!