Κουλουράκια Σμυρνέικα

Παραδοσιακή και αυθεντική συνταγή για αφράτα και τραγανά Σμυρνέικα κουλουράκια, που μοσχοβολάνε βούτυρο, πορτοκάλι και μαστίχα. Ψήστε τα, να μοσχομυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι.

Εύκολη
1:05

50 - τμχ

20 λεπτά

30 λεπτά

κουλουράκια σμυρνέικα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΥΓΟΥ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Μίξερ με κάδο

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΥΓΟΥ

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. 
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα. 
  5. Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει.
  6. Το ρίχνουμε στον κάδο.
  7. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.
  8. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυράτη. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο.
  9. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά.
  10. Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  12. Επειδή θα ψήσουμε πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζουμε τα μέσα έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο.

ΠΛΑΣΙΜΟ

  1. Κόβουμε κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια.
  2. Πλάθουμε φυτίλια 20-25 εκατοστών.
  3. Διπλώνουμε το καθένα τρεις φορές και τσιμπάμε τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου (δείτε φωτό), σαν βαρκούλες.

ΨΗΣΙΜΟ

  1. Αραδιάζουμε αραιά τα κουλουράκια μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά.
  2. Χτυπάμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι.
  3. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο.
  4. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα.
  5. Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να στεγνώσουν τελείως.
  6. Διατηρούνται σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά μέχρι και το τελευταίο.

Tips

  • Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί μετά σκληραίνουν τα κουλουράκια.
  • Τα σμυρνέικα κουλουράκια τα έχω δοκιμάσει και με γάλα αντί για το χυμό, αλλά τα προτιμώ με το χυμό. Έχω την αίσθηση ότι το γάλα τα κάνει πιο μαλακά.
Απόρρητο