Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να πάρει ωραίο κεχριμπαρένιο χρώμα το γλυκό.
- Μόλις δέσει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα.
- Αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μία τελευταία βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν το φυλάξουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Tips
- Διαλέξτε κυδώνια μέτριας ωρίμανσης — ούτε πολύ ώριμα, γιατί το γλυκό θα γίνει μαλακό και θα μοιάζει με μαρμελάδα, ούτε όμως πολύ άγουρα, γιατί δεν θα δώσουν ωραίο χρώμα και άρωμα.
- Αν φτιάχνετε γλυκό κυδώνι για πρώτη φορά, ξεκινήστε με μικρή ποσότητα, ώστε να μάθετε τα «μυστικά» του. Αν όμως έχετε εμπειρία στα γλυκά του κουταλιού, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα υλικά για μεγαλύτερη δόση. Θυμηθείτε μόνο ότι τα γλυκά του κουταλιού δένουν και ψήνονται καλύτερα σε μικρές ποσότητες, καθώς ελέγχονται πιο εύκολα.
- Πολλοί αναρωτιέστε πώς θα γίνει το κυδώνι σας κατακόκκινο ή πώς θα κρατήσει το ξανθό του χρώμα. Το μυστικό βρίσκεται στην ποικιλία του κυδωνιού, στον βαθμό ωρίμανσης του φρούτου και στον χρόνο βρασμού. Όσο περισσότερο βράζει το κυδώνι, τόσο πιο βαθύ και κοκκινωπό χρώμα αποκτά το γλυκό.









