Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Πλένουμε τον φρέσκο τρυφερό μάραθο.
- Στεγνώνουμε πολύ καλά τα φύλλα του μάραθου σε απορροφητικό χαρτί.
- Ψιλοκόβουμε τον μάραθο αλλά και τα πολύ τρυφερά κοτσάνια του σε ένα μπολ.
- Κρατάμε τα χοντρά κοτσάνια του μάραθου για να αρωματίσουμε αλλά φαγητά.
- Προσθέτουμε το τριμμένο ξερό κρεμμύδι με τα ζουμάκια του.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους μέσα στους μαραθοκεφτέδες.
- Αλατοπιπερώνουμε τα υλικά και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια να μαραθούν και να κατεβάσουν υγρασία.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ρίχνουμε ελάχιστο νερό μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Από το κουτάλι που παίρνουμε τους μαραθοκεφτέδες ονομάστηκαν και «κουταλίτες» ή μαραθοκουταλίτες.
- Βουτάμε το κουτάλι στο λάδι ή σε ζεστό νερό, για να πέφτουν εύκολα οι μαραθοκεφτέδες στο τηγάνι.
- Κάθε φορά που βουτάμε το κουτάλι στο ζεστό νερό τινάζουμε ελαφρά το περιττό νερό. Το κάνουμε απλά για να γλιστράνε οι κεφτέδες από το κουτάλι.
- Σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τους μαραθοκεφτέδες για 2΄ να ροδίσουν.
- Τους αναποδογυρίζουμε να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές.
- Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
- Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλους τους κεφτέδες με μάραθο.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Παραδοσιακά γίνονται νηστίσιμοι με 3 απλά υλικά. Συνήθως το σχήμα τους το παίρνουν από το κουτάλι γι’ αυτό λέγονται και μαραθοκουταλίτες.
- Σε πολλά νησιά τους πλάθουν με λίγο φρέσκο τυρί μέσα όπως μανούρα ή μυζήθρα. Ενίοτε βάζουν μέσα και ένα αυγό.
- Τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο γι’ αυτό η νοστιμιά τους είναι απίστευτη.
- Κάθε φορά βάζουμε λίγους λίγους στο καυτό λάδι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και να τηγανίζονται ομοιόμορφα.
- Οι κλασικοί νησιωτικοί μαραθοκεφτεδες είναι νηστίσιμοι. Πολλές φορές βάζουν μέσα και λίγα τριμμένα λαχανικά όπως τριμμένο καρότο ή τριμμένο τρυφερό κολοκυθάκι.
- Κάθε σπίτι στα νησιά έχει την δική του συνταγή για παραδοσιακούς μαραθοκεφτεδες. Άλλοι βάζουν παραπάνω αλεύρι και τους πλάθουν σαν κεφτέδες κανονικούς. Όχι σαν χυλό δηλαδή.
- Αυτοί οι μαραθοκεφτέδες που πλάθονται με παραπάνω αλεύρι, ψήνονται στον φούρνο. Μαραθοκεφτέδες φούρνου γίνονται με μείγμα παχύ όχι με χυλό.
- Την άνοιξη μέχρι τις αρχές καλοκαιριού οι νησιώτες μαζεύουν μπόλικο μάραθο και τον διατηρούν στην κατάψυξη. Είναι λίγη η περίοδος που βρίσκουνε τον φρέσκο μάραθο γι’ αυτό φροντίζουν να τον συντηρούν στην κατάψυξή τους όλο τον χρόνο.
- Ο μάραθος είναι βασικό συστατικό στην νησιωτική κουζίνα. Άλλωστε διάσημα είναι τα μαραθοπιτάκια Κρήτης ή Δωδεκανήσων καθώς επίσης και τα λουκάνικα με μάραθο που φτιάχνουν στη Σύρο.
- Γενικά τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά πολλά φαγητά γίνονται με μάραθο όπως μαραθόπιτα, σουπιές με μάραθο, πίτες με μάραθο και μαραθοπιτάκια, ψάρια ψητά με μάραθο, χταπόδι με μάραθο στην κατσαρόλα.