Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα και γερά, χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε καλά.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μπουκιές.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις βανίλιες (δαμάσκηνα) και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Περιχύνουμε µε 3/4 φλ. νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα και να λιώσουν.
- Μετράμε την πούλπα (το μείγμα των φρούτων). Όσα φλιτζάνια είναι, τόσα φλιτζάνια ζάχαρη προσθέτουμε.
- Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά, 15–20 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει ξανά βράση, μέχρι να δέσει.
- Προς το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 1–2 λεπτά ακόμα.
- Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά µε την καυτή μαρµελάδα βανίλια μέχρι πάνω (να ξεχειλίζει).
- Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε στον πάγκο (το καπάκι να ακουμπά στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά.
- Τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.
- Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, το συντηρούμε στο ψυγείο.