Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
Εκτέλεση
- Θα χρησιμοποιήσουμε φρούτα ακέρωτα και αν είναι δυνατόν, βιολογικά.
- Πλένουμε καλά τα φρούτα.
- Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στίφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ και κρατάμε το χυμό.
- Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες.
- Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα.
- Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στίφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι.
- Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον.
- Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό.
- Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Την επόμενη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Προσοχή πρέπει να είναι χαμηλή η φωτιά
- Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε.
- Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).
- Πρόσφατα την έφτιαξα μόνο με 2 φλυτζάνια ζάχαρη. Έγινε λιγότερο γλυκιά με πιο ωραίο πορτοκαλί χρώμα και πολύ εύτονη η γεύση των εσπεριδοειδών, οπότε είναι στη βούληση σας πόση θα βάλλεται (αν χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη θέλει βράσιμο 20 λεπτά).
- Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα.
- Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Αποθηκεύουμε την καυτή μαρµελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, καυτά μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε αμέσως µε τα καπάκια.
- Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα.
Tips
- Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες.
- Όταν ανοίξουμε μια μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.