Εκτέλεση
Για τις ψητές μελιτζάνες, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μικρό ταψί.
Πλένουμε και κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στα δυο.
Με τη μύτη του μαχαιριού χαράζουμε ελαφρά την κομμένη επιφάνεια της μελιτζάνας σε ρόμβους σταυρωτά.
Τις ακουμπάμε στο ταψί και αλείφουμε με πινέλο το ελαιόλαδο στην κομμένη σάρκα τους.
Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι και ρίγανη.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το λάδι και το αλάτι με ένα κουτάλι.
Ισομοιράζουμε τη σάλτσα γιουρτιού και γαρνίρουμε με ρόδι και μαϊντανό.
Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο πριν σερβίρετε.
Μυστικά για τέλειες μελιτζάνες ψητές
Μπορούν να ψηθούν και σε ανοιχτή φωτιά σε σχάρα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσει η επιφάνεια τους. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για το κάπνισμα και το ψήσιμο της μελιτζάνας.
Επίσης, μπορείτε να τις ψήσετε σε σχαροτήγανο μέχρι να μαλακώσουν.
Σερβίρονται κρύες σαν σαλάτα ή σαν ελαφρύ γεύμα.
Οι ψητές μελιτζάνες μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Πρέπει να είναι καλά σφραγισμένες για να μην τις κάψει η ψύξη. Αφού ξεπαγώσουν, είναι σαν να τις ψήσατε πριν από λίγο. Διαβάστε εδώ περισσότερα μυστικά για τη συντήρηση της μελιτζάνας στην κατάψυξη.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ο ορισμός του μεσογειακού πιάτου. Μην ανησυχείτε για την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς αυτά προέρχονται από το ελαιόλαδο, δηλαδή αποτελούν σύμμαχο για την υγεία μας. Επίσης, προσλαμβάνουμε ικανοποιητική ποσότητα της βιταμίνης Ε, ενώ οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου (ελευρωπαίνη, υδροξυτυρουσόλη) παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτικη δράση, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Προσθέστε και τις βιταμίνες Κ, C, φυλλικού οξέος, καθώς και τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας και θα καταλάβετε ότι έχουμε ένα μεσογειακό θησαυρό στο τραπέζι μας.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.