Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο 180 ºC στον αέρα.
- Βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω στην λαμαρίνα του φούρνου.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τον μούστο, την σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο το αλάτι και το μέλι.
- Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι κουταλιά – κουταλιά ενώ δουλεύουμε με το χέρι την ζύμη για τα μουστοκούλουρα.
- Αναλόγως το αλεύρι που χρησιμοποιείτε μπορεί να χρειαστούν από 470-500 γρ. αλεύρι.
- Θέλουμε στο τέλος να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια αλλά να μπορεί να πλάθεται και να παίρνει οποίο σχήμα εσείς επιθυμείτε.
- Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα της γιαγιάς σαν κουλουράκια σε ότι σχήμα επιθυμούμε και τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα.
- Αφήνουμε ανάμεσα τους κενό 2-3 εκ. διότι φουσκώνουν αρκετά.
- Βάζουμε κατευθείαν το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει το σπίτι και να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
- Μόλις βγάλουμε τα μουστοκούλουρα από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!
Tips
- Αν δεν έχετε μούστο στην κατάψυξη θα βρείτε παντού πετιμέζι. Σε αυτή την περίπτωση θα αραιώσετε το πετιμέζι με νερό σε αναλογία 1:1.
- Επειδή το πετιμέζι είναι γλυκό μπορείς να μειώσεις τη ζάχαρη στο μισό ή να την παραλείψεις τελείως.
- Έτσι, με την ίδια συνταγή θα φτιάξετε μουστοκούλουρα με πετιμέζι.
- Ευχαριστούμε πολύ την Φρόσω Πλώτα που μας έδωσε την συνταγή της γιαγιάς της Ευφροσύνης Δρυμούση. Άλλωστε, από γενιά σε γενιά διατηρούνται οι παραδοσιακές συνταγές!