Προετοιμασία
Για τον μπακαλιάρο πλακί διαλέγουμε ώριμες και σφιχτές.
Τις κόβουμε σε καρέ.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στη μέση. Έπειτα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι στον φιλεταρισμένο μπακαλιάρο.
Τον διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.
Για το μπακαλιάρο πλακί
Σε ένα μικρό ταψί ή σε πλακερό βάζουμε τις ντομάτες τα κρεμμύδια το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το ελαιόλαδο. Κρατάμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο για τέλος.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε την σάλτσα στους 200 ºC στον αέρα για περίπου 20’ – 25´ μέχρι να πέσει ο όγκος της ντομάτας και των λαχανικών.
Τότε βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον μπακαλιάρο.
Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στην σάλτσα πιέζοντας τα να μπουν μέσα στην σάλτσα.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 12-13’ μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να ψηθεί το φιλέτο μπακαλιάρου στο πλακί.