Παραδοσιακό φαγητό ο μπακαλιάρος πλακί. Ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, μαϊντανός και μπακαλιάρος ή άλλο ψάρι είναι τα χαρακτηριστικά υλικά για...

Παραδοσιακό φαγητό ο μπακαλιάρος πλακί. Ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, μαϊντανός και μπακαλιάρος ή άλλο ψάρι είναι τα χαρακτηριστικά υλικά για παραδοσιακό πλακί. Αυτή η συνταγή παίρνει το όνομα της από το «πλακερό»,το σκεύος που ψήνεται παραδοσιακά αυτο το φαγητό. Έχει 10’ προετοιμασία και σε 30’ το πλακί αφού ψηθεί στο φούρνο, είναι στο τραπέζι ζεστό και λαχταριστό.

    Βαθμολογήστε

    Για το μπακαλιάρο πλακί

    • 6 φιλέτα - φέτες μπακαλιάρου (480 γραμ.)
    • 2 - 3 σκελ. σκόρδο σε φέτες
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε καρέ ή σε φέτες)
    • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες (κομμένες σε καρέ ή φέτες)
    • 1 μικρό ματσ. μαϊντανό (χοντροκομμένο)
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι

    Για το σερβίρισμα

    • Πλιγούρι, ρύζι ή πατάτες

    Διατροφικός Πίνακας

    Διατροφική Αξία ανά μερίδα
      * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

      * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

      Προετοιμασία

      Για τον μπακαλιάρο πλακί διαλέγουμε ώριμες και σφιχτές.

      Τις κόβουμε σε καρέ.

      Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στη μέση. Έπειτα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

      Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

      Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι στον φιλεταρισμένο μπακαλιάρο.

      Τον διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.

      Για το μπακαλιάρο πλακί

      Σε ένα μικρό ταψί ή σε πλακερό βάζουμε τις ντομάτες τα κρεμμύδια το σκόρδο και τον μαϊντανό.

      Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το ελαιόλαδο. Κρατάμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο για τέλος.

      Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε την σάλτσα στους 200 ºC στον αέρα για περίπου 20’ – 25´ μέχρι να πέσει ο όγκος της ντομάτας και των λαχανικών.

      Τότε βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.

      Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον μπακαλιάρο.

      Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στην σάλτσα πιέζοντας τα να μπουν μέσα στην σάλτσα.

      Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

      Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

      Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 12-13’ μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να ψηθεί το φιλέτο μπακαλιάρου στο πλακί.

      Διαφήμιση

      Για το σερβίρισμα

      Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο πλακί με ρύζι, με πατάτες ή με πλιγούρι.

      Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

      Το πλακί είναι κοκκινιστό φαγητό με φρέσκια ντομάτα και νόστιμη σάλτσα. Σε πολλές περιοχές στο πλακί βάζουν κολοκυθάκια ή και πατάτα. Δεν είναι όμως απαραίτητο.

      μπακαλιάρος πλακί

      Πώς αλλιώς τρως μπακαλιάρο;

      Προτεινόμενος εξοπλισμός

      Διαφήμιση
      Διαφήμιση
      Κάτι μαγειρεύεται

      Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

      Εγκατάσταση
      ×