Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει.
- Μόλις πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο.
- Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα για αυτή την εκτέλεση θα χρησιμοποιήσουμε 2 μικρά ταψάκια 24×24 εκατ.
- Για κάθε ένα θα χρειαστούν 5 λεπτά φύλλα.
- Εναλλακτικά θα φτιάξουμε ένα μεγάλο ταψί με διάμετρο 34 εκατ.
- Βουτυρώνουμε με πινέλο πολύ καλά τα ταψιά.
- Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ.
- Τα στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω), ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε λεπτή στρώση.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα αυτά που εξέχουν, πάνω στην κρέμα.
- Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις.
- Τώρα έχει σχεδόν σκεπαστεί από τα γυρισμένα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
- Βουτυρώνουμε το τελευταίο και το διπλώνουμε στη μέση.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια.
- Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε τη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής.
- Αφήνουμε να σταθεί 5’ να τραβήξει την υγρασία της.
- Κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη.