Για την κρέμα μπουγάτσας
Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι.
Κρατάμε το βούτυρο για το τέλος.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.
Μόλις πάρει βράση η γλυκιά κρέμα μπουγάτσας με σιμιγδάλι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε φαρδύ μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της.
Αφήνουμε την κρέμα με σιμιγδάλι να κρυώσει και να πήξει. Όσο πέφτει θερμοκρασία της κρέμας σταθεροποιείται και σφίγγει.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη κουζίνας που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια.
Για το στήσιμο
Ιδανικά χρησιμοποιούμε ταψί μακρόστενο 23 επί 33 εκατοστά.
Με πινέλο βουτυρώνουμε το ταψί με το λιωμένο κρύο βούτυρο.
Στρώνουμε τα 5 φύλλα φροντίζοντας να έχουν αντίθετη φορά, σταυρωτά δηλαδή, ώστε να εξέχει από όλες τις πλευρές του ταψιού αρκετό φύλλο.
Βουτυρώνουμε και τα πλαϊνά φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα πάνω στην επιφάνεια της μπουγάτσας τα φύλλα που εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού.
Φροντίζουμε να βουτυρώσουμε πολύ καλά τα γυρισμένα φύλλα.
Τέλος, στρώνουμε πάνω στη μπουγάτσα τα υπόλοιπα πέντε φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε πολύ καλά ενδιάμεσα. Τα πάνω φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, με μαλακή σπάτουλα μπήγουμε μέσα στο ταψί κάτω από την μπουγάτσα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της μπουγάτσας.
Σε αυτό το στάδιο που η μπουγάτσα είναι έτοιμη και η κρέμα της είναι τελείως κρύα, μπορούμε να τυλίξουμε το ταψί με μεμβράνη κουζίνας και να το φυλάξουμε στο ψυγείο μας μέχρι και τέσσερις ημέρες.
Ή μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Όμως θα πρέπει να προσέξετε το φίλο που χρησιμοποιείται να είναι φρέσκο γιατί απαγορεύεται να ξεπαγώσουμε ένα φύλλο και να το ξανά βάλουμε στην κατάψυξη.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε στους 180 ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 35΄μέχρι να φουσκώσει η μπουγάτσα και να ροδίσει καλά το φύλλο.
Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα. Με τα φύλλα κρούστας που περισσεύουν φτιάχνουμε μπουρεκάκια ή τρίγωνα Πανοράματος.
Μυστικά για μπουγάτσα
Η γλυκιά κρέμα της μπουγάτσας πρέπει να είναι αφράτη και όχι σφιχτή. Γι’ αυτό δεν αφήνουμε την κρέμα μπουγάτσας να βράσει πολύ ώρα στη φωτιά γιατί εξατμίζονται τα υγρά της και η κρέμα θα βγει σφιχτή μετά το ψήσιμο.
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με τη χοντρή βάση. Εκτός από το βούτυρο που μπαίνει πάντα στο τέλος αφού βράσει η κρέμα μπουγάτσας.
Ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα της μπουγάτσας για να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να ομογενοποιηθεί σωστά η κρέμα όσο βράζει.
Για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα η κρέμα της μπουγάτσας όσο κρυώνει, την σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια της τελείως. Φροντίστε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στην κρέμα και την μεμβράνη. Έτσι θα παραμείνει αφράτη κρέμα και αφού κρυώσει.
Το βούτυρο για τα φύλλα, πρέπει να είναι λιωμένο και κρύο. Το καλό βουτύρωμα κάθε φύλλου με πινέλο, θα δώσει πολύ τραγανό αποτέλεσμα στην μπουγάτσα. Φροντίστε να βουτυρώσετε καλά και τα περισσεύματα των φύλλων καθώς και τις γωνίες τους.
Για την ωραιότερη μπουγάτσα στα τελευταία 10΄ του ψησίματος, αναποδογυρίστε με προσοχή την μπουγάτσα σας σε μεγαλύτερο ταψί. Συνεχίστε το ψήσιμό της μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφού βγάλετε τη μπουγάτσα από το φούρνο, την αναποδογυρίζετε με προσοχή πάνω σε ξύλο κοπής. Την αφήνουμε να σταθεί για 10′. Μετά, με μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Ιστορία της μπουγάτσας
H ιστορία της μπουγάτσας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο, έχοντας μια μεγάλη ιστορική διαδρομή από το Βυζάντιο και από εκεί στη Βόρεια Ελλάδα. Στις μέρες μας η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα λαχταριστό έδεσμα με φανατικούς οπαδούς και το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της. Και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού συχνά πυκνά η μπουγάτσα με κρέμα αποτελεί το θέμα συζήτησης σε φιλικές παρέες.
Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για τέλεια μπουγάτσα; Μπουγάτσα κρέμας, πώς πρέπει να γίνεται με αυγά ή χωρίς αυγά; Υπάρχει και αλμυρή μπουγάτσα; Για να έχετε όλες τις απαντήσεις για τη μοναδική μπουγάτσα, κρατήστε εύκαιρη την καλύτερη συνταγή για μπουγάτσα. Αυτή εδώ την εύκολη συνταγή από την Αργυρώ, με φανταστική κρέμα μπουγάτσας με σιμιγδάλι. Που κάθε μπουκιά από τραγανό φύλλο και λαχταριστή κρέμα μπουγάτσας σε στέλνει σε μοναδικό ταξίδι απόλαυσης!
Η παραδοσιακή μπουγάτσα γίνεται με φύλλο αέρος. Ένα λεπτό, τραγανό χειροποίητο φύλλο. Έχει μία ιδιαίτερη τεχνική και είναι μοναδικό!
Μπουγάτσα γλυκιά με κρέμα ή μπουγάτσα αλμυρή με τυρί, θα σε κερδίσει σίγουρα!
Διάβασε όλα τα μυστικά για τέλεια μπουγάτσα εδώ!