Μποξάδες µε συκωταριά και ανθότυρο

Υλικά

Για τους μποξάδες

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ανθότυρο σε τρίμματα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τους μποξάδες

Για να φτιάξουμε τη συκωταριά σε φύλλο κρούστας, πρώτα τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για 8΄-10΄.

Αφήνουμε τη συκωταριά να στραγγίσει καλά και την ψιλοκόβουμε σε όσο πιο μικρά κομμάτια γίνεται.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά για 5΄-6΄.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε μαζί με το ξερό κρεμμύδι, να γυαλίσουν στο λάδι της συκωταριάς για 3΄-4΄.

Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε 1 φλ. νερό.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη γέμιση μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά της και να σκάσει το ρύζι.

Τέλος πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε το ανθότυρο στη γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βασική προϋπόθεση για να γίνουν τραγανοί οι μποξάδες είναι η γέμιση να πιει όλα τα υγρά της.

Ανοίγουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση.

Λαδώνουμε μισό φύλλο, γεμίζουμε με 2 κ.σ γέμιση και κλείνουμε σε πακετάκι.

Λαδώνουμε το άλλο μισό φύλλο και κλείνουμε μέσα τον μποξά. Ομοίως φτιάχνουμε και τους υπόλοιπους μποξάδες.

Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα λαδωμένη με την ένωση προς τα κάτω.

Τους λαδώνουμε με πινέλο και τους ψήνουμε για 25΄-30΄ στους 180οC στις αντιστάσεις, να ροδίσουν καλά.

https://www.argiro.gr/recipe/mpoxades-me-sikotaria-kai-anthotiro/