Απαραίτητα βήματα
Το φυτικό γάλα σόγιας είναι ιδανικό για νηστίσιμη μαγιονέζα, εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις aquafaba.
Δηλαδή, το νερό από βρασμένα ρεβύθια. Σε αυτή την περίπτωση 4-5 κ.σ. aquafaba είναι αρκετές για να αντικαταστήσεις στην αρχή της συνταγής το γάλα σόγιας.
Προσέξτε επίσης το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε. Αν η γεύση του λαδιού είναι έντονη, αυτό θα βγει όλο και στη γεύση της μαγιονέζας. Από εδώ και πέρα, η σπιτική νηστίσιμη μαγιονέζα χωρίς αυγό είναι υπόθεση 3 λεπτών.
Θα χρειαστούμε πολύ ισχυρό μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ για σωστή ομογενοποίηση.
Εκτός από την κλασική μαγιονέζα και την vegan μαγιονέζα με αβοκάντο, μπορείς να φτιάξεις και αυτή την εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς αυγό. Είναι νηστίσιμη και πεντανόστιμη!
Εκτέλεση
Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το γάλα σόγιας
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1,5 λεπτό να αφρίσει το φυτικό γάλα.
Με το μίξερ σε λειτουργία πάντα σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε με ροή κλωστής το 1/2 από το συνολικό λάδι λίγο λίγο, μέχρι να αρχίσει να πήζει η νηστίσιμη μαγιονέζα χωρίς αυγό.
Χτυπάμε για 1 λεπτό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει η μαγιονέζα ελαφρά.
Προσθέτουμε μέσα στην μαγιονέζα τη μουστάρδα και το αλάτι και συνεχίζουμε να ρίχνουμε με ροή κλωστής το υπόλοιπο λάδι με υπομονή μέχρι η μαγιονέζα να πυκνώσει και να γίνει βελούδινη.
Τέλος ρίχνουμε το ξύδι και το λεμόνι και απλά χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα.
Τώρα η μαγιονέζα έχει πήξει και έχει λεία και βελούδινη υφή σαν κλασική μαγιονέζα.
Παγώνουμε την μαγιονέζα και την απολαμβάνουμε σε σαλάτες, σε σάντουιτς, σε θαλασσινά.
Η νηστίσιμη μαγιονέζα διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Μυστικά
Το φυτικό γάλα σόγιας είναι ιδανικό για να φτιάξεις νηστίσιμη μαγιονέζα λόγω των λιπαρών που περιέχει.
Νηστίσιμη μαγιονέζα δεν μπορείς να φτιάξεις με άλλο φυτικό γάλα, εκτός από το γάλα σόγιας.
Το δυνατό μπλέντερ ή μίξερ είναι απαραίτητο για σωστή ομογενοποίηση της μαγιονέζας.