• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
391
  • 6 αυγά
  • 3 βρασμένες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 3 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1/2 φλ. τρίμματα φέτας ή ανθότυρου
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 400 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 40% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Το γάλα στην ομελέτα δίνει υγρασία και την κάνει αφράτη.

Δεν ψήνουμε την ομελέτα σε δυνατή φωτιά για να προλάβει να ψηθεί μέχρι μέσα.

Με το βράσιμο της πατάτας, αποφεύγουμε να τραβήξουν-ρουφήξουν λάδι.

Για την ομελέτα

Για την ομελέτα λαχανικών με κολοκυθάκια, συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά. Τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να πετύχουμε την ομελέτα με κολοκυθάκια. Για την ομελέτα με κολοκύθι ξεκινάμε πρώτα με το ψήσιμο.

Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις βρασμένες πατάτες να μελώσουν (όχι να κάνουν κρούστα) για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λεπτές φέτες κολοκυθιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3-4 λεπτά.

Για τα αυγά

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα, να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο.

Προσθέτουμε το γάλα.

Για το ψήσιμο

Περιχύνουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια µε το μίγμα των αυγών.

Ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε µε καπάκι το τηγάνι.

Αφήνουμε την ομελέτα με κολοκύθι να ψηθεί για 5 λεπτά.

Με προσοχή, την αναποδογυρίζουμε µε το καπάκι ή µε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3-4 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

Αδειάζουμε σε μια πιατέλα την ομελέτα λαχανικών και την κόβουμε σε τρίγωνα.

Σερβίρουμε µε ντοµατοσαλάτα και φέτα.

Το μυστικό για την ομελέτα

Το γάλα στην ομελέτα δίνει υγρασία και την κάνει αφράτη.

Δεν ψήνουμε την ομελέτα σε δυνατή φωτιά για να προλάβει να ψηθεί μέχρι μέσα.

Με το βράσιμο της πατάτας, αποφεύγουμε να τραβήξουν-ρουφήξουν λάδι.

Μάθετε επίσης πώς να χωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια αλλά και πόσες θερμίδες έχει ένα τηγανιτό αυγό.

ομελέτα με πατάτεσ - ομελέτα με λουκάνικα - αυγά - αυγό
Διαφήμιση

Εσύ ποια ομελέτα θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Η ομελέτα με κολοκυθάκια για τους περισσότερους είναι μια αγαπημένη συνταγή αφού δεν απαιτεί πολύ χρόνο για τη παρασκευή της και ο καθένας μπορεί να την εμπλουτίσει με τα υλικά της αρεσκείας του.

Τα αυγά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (περίπου 7 γρ ανά αυγό), βιταμινών(Α,Β12) και ιχνοστοιχείων.

Τα κολοκυθάκια εφοδιάζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, τα οποία συμβάλουν στη καλή λειτουργία της όρασης. Έτσι η ομελέτα με κολοκύθι γίνεται μια πολύ καλή επιλογή γεύματος.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται