Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΑΡΕΓΚΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΑΡΕΓΚΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζυγίζουμε τα ασπράδια, καθώς τόσο η κρυσταλλική ζάχαρη όσο και η άχνη που θα βάλουμε πρέπει να είναι ακριβώς στα ίδια γραμμάρια.
- Χτυπάμε την κρυσταλλική ζάχαρη στο μπλέντερ σε πιο ψιλή μορφή για να διαλυθεί πιο εύκολα στη μαρέγκα.
- Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και αρχίζουμε να τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα.
- Προσθέτουμε πρώτα το αλάτι και στη συνέχεια βροχηδόν και με συνεχή ροή την κρυσταλλική ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα της μαρέγκας μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές στην επιφάνειά της.
- Πιάνουμε λίγη μαρέγκα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη μας, αν νιώθουμε ότι η ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά, συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα.
- Αφού σφίξει καλά, προσθέτουμε τη βανίλια (με το μίξερ πάντα σε λειτουργία) και το ξίδι. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η μαρέγκα στο κέντρο της μια αφράτη και μαστιχωτή υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή.
- Τέλος, κοσκινίζουμε στη μαρέγκα την άχνη ζάχαρη σε τρεις δόσεις, αναδιπλώνοντας με σπάτουλα και απαλές κινήσεις το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 80-100°C, στον αέρα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
- Βάζουμε λίγη μαρέγκα στις γωνίες ώστε να κολλήσει το χαρτί στο σκεύος και να μη μετακινείται από τον αέρα κατά το ψήσιμο.
- Νοητά χαράζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 25 εκ.
- Με ένα κουτάλι απλώνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα μέσα στον κύκλο ώστε να σχηματίσει ένα δίσκο. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά με μια σπάτουλα κάνοντας γείσο και δίνοντας όγκο περιμετρικά.
- Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 100°C, στη μεσαία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να στεγνώσει.
- Θεωρούμε ότι είναι έτοιμη όταν γίνει τραγανή εξωτερικά και ξεκολλάει εύκολα από το χαρτί.
- Σβήνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει τελείως μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να σταθεροποιηθεί, προσθέτοντας, αν θέλουμε, λίγη ζάχαρη άχνη.
- Τη διατηρούμε κρύα στο ψυγείο.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα μισά φρούτα. Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.
- Γαρνίρουμε την πάβλοβα πάντα τελευταία στιγμή, όταν πρόκειται να τη σερβίρουμε.
- Μέχρι τότε διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία.
- Βάζουμε την ψημένη μαρέγκα σε πιατέλα. Τη γεμίζουμε με τη σαντιγί και την περιχύνουμε με λίγη σάλτσα φρούτων.
- Γαρνίρουμε με ολόκληρα φρούτα δάσους και φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε αμέσως.