Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε ώριμα σύκα, όχι λιωμένα. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε στη μέση.
- Βάζουμε τα σύκα σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό, ώστε να τα καλύπτει.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα σύκα και η φλούδα τους.
- Πολτοποιούμε το μείγμα.
- Σουρώνουμε τον πολτό μέσα από τουλπάνι ή λεπτή σίτα, πιέζοντας καλά για να πάρουμε όλο το υγρό.
- Ξαναβάζουμε το σουρωμένο υγρό στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πυκνώσει και να πάρει υφή ρευστού μελιού. Μη σας ανησυχεί αν το υγρό είναι αρχικά θολό — καθώς δένει, θα γίνει διάφανο και γυαλιστερό.
- Είναι έτοιμο όταν αρχίσουν να εμφανίζονται χοντρές φουσκάλες.
- Αφήνουμε το συκόμελο να κρυώσει.
- Το βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι.
- Βγαίνει περίπου 1/2 λίτρο πετιμέζι σύκου.
- Σφραγίζουμε καλά και φυλάσσουμε σε σκιερό, δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Tips
- Είναι υπέροχο και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
- Η υφή του θυμίζει κρέμα βαλσάμικου, αλλά με πιο γλυκιά γεύση.
- Αν πρόκειται να επεξεργαστείτε μεγάλη ποσότητα σύκων, φροντίστε οπωσδήποτε να φορέσετε γάντια, γιατί το χρώμα τους μένει στα χέρια.
Mπορείς να φτιάξεις πετιμέζι από σύκα και με αποξηραμένα σύκα:
- Θα βάλεις τα ξερά σύκα σε κατσαρόλα θα τα σκεπάσεις με μπόλικο νερό.
- Αφού πάρουν βράση θα χαμηλώσεις τη φωτιά σου στο χαμηλό και θα τα αφήσεις να μαλακώσουν τελείως.
- Μετά προχωράς την διαδικασία της συνταγής.