Για το πετιμέζι από σύκα
Θα βάλεις τα ξερά σύκα σε κατσαρόλα θα σκεπάσεις τα ξερά σύκα με μπόλικο νερό.
Αφού πάρουν βράση θα χαμηλώσεις τη φωτιά σου στο χαμηλό και θα τα αφήσεις να μαλακώσουν τελείως.
Μετά προχωράς την διαδικασία όπως γράφω στην συνταγή.
Για να φτιάξουμε το πετιμέζι από σύκα, ή αλλιώς συκόμελο, διαλέγουμε σύκα ώριμα, όχι λιωμένα.
Τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα κόβουμε στη μέση.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
Τα σκεπάζουμε με νερό να τα καλύπτει.
Τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν πολύ καλά τα σύκα και η φλούδα τους.
Πολτοποιούμε αυτή τη μαρμελάδα.
Τη σουρώνουμε σε τουλπάνι.
Πιέζουμε την πούλπα σύκου στη σίτα, να πάρουμε όλο το υγρό.
Ξαναβάζουμε το συκόμελο στην κατσαρόλα κι αφήνουμε να βράσει και να πυκνώσει, να μοιάζει με ρευστό μέλι.
Μη σας τρομάζει αν το υγρό είναι θολό.
Όταν αρχίσει να δένει σε σιρόπι, θα γίνει διάφανο και γυαλιστερό.
Μόλις εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην κατσαρόλα, το πετιμέζι σύκου είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το συκόμελο να κρυώσει.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι.
Βγαίνει περίπου 1/2 λίτρο πετιμέζι σύκου.
Σφραγίστε το μπουκάλι και φυλάξτε το σε σκιερό και δροσερό σημείο ή στο ψυγείο.
Μυστικά επιτυχίας
Με το πετιμέζι από σύκα μπορείτε να γαρνίρετε γλυκά, κέικ, παγωτά, να φτιάξετε ντρέσινγκ για σαλάτα, ή να το βάλετε στα ψητά και στις μαρινάδες σας.
Είναι υπέροχο και χωρίς ζάχαρη.
Θα σας θυμίσει κρέμα βαλσάμικου στην υφή, με πιο γλυκιά γεύση.
Αν πρόκειται να διαχειριστείτε πολλά σύκα πχ. για μαρμελάδα, συκόμελο, ή αποξήρανση, τότε οπωσδήποτε φορέστε γάντια γιατί το χρώμα τους μένει στα χέρια και αν πρόκειται να κάνετε γλυκό σύκο από την ειδική ποικιλία του Μαΐου, τότε τα γάντια είναι απαραίτητα καθώς το κολλώδες γαλακτικό οξύ που έχουν στο κοτσάνι, καίει το δέρμα.