Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ
- Βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
- Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.
- Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
- Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις.
- Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.
- Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
- Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
ΠΙΤΣΑ ΚΑΛΤΣΟΝΕ
- Ξεκινάμε την πίτσα καλτσόνε, ροδίζοντας πρώτα το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, να γίνει τραγανό.
- Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει.
- Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Θα φτιάξουμε 2 καλτσόνε.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τις ζύμες σε δύο στρογγυλά λεπτά φύλλα.
- Αλείφουμε με κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας το μισό φύλλο.
- Ισομοιράζουμε τη γέμιση μανιταριών.
- Προσθέτουμε το ζαμπόν, το τραγανό μπέικον σε κομμάτια και το τυρί.
- Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
- Διπλώνουμε στη μέση (σαν μισοφέγγαρο) και στρίβουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις. Το κλείνουμε σαν κόθρο.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια με ελάχιστο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε τα καλτσόνε στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230ºC στις αντιστάσεις στην κατω σχάρα για 20’ μέχρι να ροδίσουν.
- Εάν αγαπάς την πίτσα, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις και την κλασική πίτσα!
Tips
- Όσο πιο λίγη υγρασία εμφανίζει η γέμιση του καλτσόνε, τόσο πιο τραγανό αποτέλεσμα έχουμε.