Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τα πράσα και αφαιρούμε το πράσινο μέρος και έπειτα τα πλένουμε πολύ καλά και τα στραγγίζουμε.
- Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες 5 εκατοστών.
- Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι.
- Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, την πλένουμε και την κόβουμε στα 4 κατά μήκος.
- Κόβουμε σε χοντρές φέτες τα κομμάτια.
- Καθαρίζουμε την γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Σε πλασωτέ (ρηχή και βαθιά κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα την σελινόριζα.
- Σοτάρουμε για 4 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σας τρελάνει το άρωμα της.
- Βγάζουμε την σελινόριζα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα πράσα στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, αρωματίζουμε για 1 λεπτό και το αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε τα καρότα και την γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε να λαδωθούν.
- Τέλος ξαναβάζουμε την σελινόριζα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε 2 φλ. βραστό νερό η ζωμό.
- Προσθέτουμε τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και μάραθου κομμένα σε μικρά κομμάτια.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
- Όση ώρα βράζουν τα πράσα λεμονάτα ετοιμάζουμε το σπυρωτό πιλάφι
- Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος του μαγειρέματος, ξεσκεπάζουμε και δυναμώνουμε την εστία και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα και να μείνουν με το λάδι τους τα λαχανικά.
- Στύβουμε ένα λεμόνι στο φαγητό και σβήνουμε τη φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με άνηθο και μάραθο, όχι πολύ ψιλοκομμένα.
- Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με βρασμένο ρύζι και λίγο ελαιόλαδο.
- Σερβίρετε το πρασοσελινο σε πιάτα με τέταρτα λεμονιού.
- Σε περίοδο εκτός νηστείας, μπορείτε να κάνετε αυγολέμονο στο φαγητό.
- Αν θέλετε μπόλικη σάλτσα στο φαγητό, προσθέστε νερό στον βρασμό και δέστε την σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ αραιωμένο στον χυμό λεμονιού.