Ψάρι πλακί στο φούρνο

Υλικά

Για το ψάρι πλακί στο φούρνο

  • 1 ροφός γύρω στα 2 κιλά
  • 1 kg μπάμιες
  • 1/4 φλ. ξίδι από κρασί
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. φρυγανιά
  • 3 πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσ. σέλινο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ψάρι πλακί στο φούρνο

Καθαρίζουμε πρώτα καλά το ψάρι μέσα και έξω.

Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.

Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες.

Τις απλώνουμε σε λαμαρίνα, ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα σκεπασμένες με τουλπάνι (να αποβάλουν την κόλλα τους).

Μετά τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 5΄ να μαραθούν.

Ψιλοκόβουμε σε μπολ μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και αλατοπίπερο.

Σε βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες.

Κάνουμε μία στρώση με φέτες πατάτας και ξαπλώνουμε επάνω τους το ψάρι ολόκληρο και τριγύρω τις μπάμιες.

Πασπαλίζουμε το ψάρι με το μείγμα μυρωδικών.

Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και το ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1/2 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1/2 ώρα.

Το ψάρι είναι έτοιμο, εάν με τη βοήθεια λάμας μαχαιριού ξεκολλάει εύκολα η ράχη απ’ το κόκαλο.

Μετά το ψάρι πλακί στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω υπέροχη συνταγή.

τουρλού στο φούρνο
https://www.argiro.gr/recipe/psari-plaki-me-patates-kai-mpamies/