Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ
- Στον κάδο του μίξερ με τα μαχαίρια, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ψιλοκομμένο βούτυρο.
- Με διακοπτόμενη κίνηση κόβουμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε το αυγό, με το μίξερ σε λειτουργία.
- Μετά από λίγα δευτερόλεπτα η ζύμη θα έχει αρχίσει να ενώνεται σε κομμάτια.
- Τη βγάζουμε στον πάγκο και την ενώνουμε με τα χέρια σε μπάλα.
- Δίνουμε σχήμα πλακέ και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
- Παγώνουμε τη ζύμη το λιγότερο για 20′ στο ψυγείο.
- Αλευρώνοντας τον πάγκο την ανοίγουμε σε φύλλο, με χοντρό πλάστη, με πάχος λιγότερο από μισό εκατoστό.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά, μια φόρμα 23 εκ, με αποσπώμενη βάση.
- Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
- Στρώνουμε τη ζύμη και ισιώνουμε περιμετρικά κόβοντας τα κομμάτια που εξέχουν.
- Τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη και κάνουμε «τυφλό ψήσιμο», δηλαδή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στη ζύμη και γεμίζουμε μέχρι πάνω με βαρίδια (ρύζι ή όσπρια).
- Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20′.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί με τα βαρίδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5′.
ΓΕΜΙΣΗ
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε για 2-3 λεπτά το ψιλοκομμένο μπέικον (δεν προσθέτουμε λιπαρή ουσία, το ψήνουμε στο λίπος του).
- Το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
- Τοποθετούμε το μπέικον στην ψημένη τάρτα.
- Πασπαλίζουμε το mix τριμμένων τυριών.
- Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Τα χτυπάμε µε το σύρμα να αναμειχθούν καλά.
- Τοποθετούμε την ψημένη ζύμη στη μεσαία σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το υγρό μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180° C, στον αέρα, για περίπου 35′ λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέμα.
- Ελέγχουμε το κέντρο της, αν έχει σταθεροποιηθεί, πριν την βγάλουμε από το φούρνο.
- Είναι ψημένη όταν ροδίσει ολόγυρα η ζύμη και η επιφάνεια κάνει ελαφριά κρούστα.
- Αφήνουμε την quiche lorraine να κρυώσει για 15-20 λεπτά και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.
- Σερβίρεται πάντα φρεσκοψημένη για μεγαλύτερη απόλαυση.
Tips
- Για να γίνει τελείως αδιάβροχη η βάση για κις λορέν, μόλις αφαιρέσουμε τα βαρίδια αλείφουμε τη βάση με ασπράδι ή διάλυμα αυγού. Ψήνουμε για 5′ επιπλέον. Έτσι η βάση γίνεται αδιάβροχη και παραμένει τραγανή μετά το ψήσιμο.
- Μην ανακατεύετε για πολύ ώρα τη ζύμη στο μίξερ, ώστε να βγει θρυμματιστή και αφράτη όταν ψηθεί.
- Ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού, ίσως η ζύμη χρειαστεί λίγες σταγόνες κρύο νερό.
- Η κλασική συνταγή στη γέμιση, έχει αυγά, κρέμα μπέικον και τυρί.