Για τις φακές με χταπόδι
Βράζουμε πρώτα τις φακές σε μπόλικο νερό για περίπου 30΄-35΄ να είναι μισοβρασμένες.
Στραγγίζουμε καλά τη φακές.
Ρίχνουμε σε μια στρώση τις μισοβρασμένες φακές στη γάστρα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε μικρή πήλινη γάστρα γιατί ψήνεται πιο σωστά το φαγητό.
Μπήγουμε τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα ενδιάμεσα στις φακές.
Απλώνουμε πάνω στις μισοβρασμένες φακές το χταπόδι.
Βάζουμε σε μπολ τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και την ντομάτα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε με αυτά το χταπόδι και τις φακές.
Σκεπάζουμε τη γάστρα καλά και ψήνουμε το φαγητό στους 180°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Προς το τέλος του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού για να μη γίνει η φακή σούπα.
Το φαγητό μας σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως γεύμα ή κρύο σαν σαλάτα.
Οι φακές με το χταπόδι είναι ένας εξαιρετικά πρωτότυπος και νόστιμος συνδυασμός, ιδανικός για να λάβει ο οργανισμός μας όλα τα θρεπτικά συστατικά των υλικών που έχει αυτή η συνταγή που μοσχοβολά Ελλάδα!