Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Video
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις ντομάτες για να τις ξεφλουδίζουμε.
- Χαράζουμε σταυρωτά λεπτή χαρακιά στο πίσω μέρος της.
- Σε βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει τις βυθίζουμε σε δυο δόσεις.
- Ζεματίζουμε ακριβώς για 30 δευτερόλεπτα.
- Αμέσως μετά με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κοπεί ο βρασμός.
- Όμοια ζεματίζουμε και τις υπόλοιπες.
- Εκεί που κάναμε την χαρακιά τραβάμε την φλούδα της και την ξεφλουδίζουμε εύκολα.
- Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε λίγο ανθό αλατιού και τις ζουλάμε με τα χέρια.
- Τις κρατάμε στην άκρη για λίγο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
- Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4-5’ ανακατεύοντας.
- Θέλουμε να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά χωρίς να πάρει πολύ χρώμα .
- Προσθέτουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ ανακατεύοντας.
- Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξύδι από κρασί κι ανακατεύουμε να στεγνώσει.
- Προσθέτουμε τις χοντροκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα με τα υλικά καθώς και τον χυμό της ντομάτας που έχει μαζευτεί στο μπολ από την πίεση που ασκήσαμε με τα χέρια.
- Δυναμώνουμε την φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα τις πιέζουμε να σπάσουν και να λιώσουν.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 7-8’.
- Όταν σχεδόν λιώσουν μετά από 7-8’ χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου μέχρι να πυκνώσει και να μειωθεί σχεδόν στο μισό του αρχικού όγκου της.
- Προσθέτουμε τα κοτσάνια από βότανα και σιγοβράζουμε για 5’.
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε στην σάλτσα αλάτι και πιπέρι και ελέγχουμε την οξύτητα.
- Ίσως χρειάζεται μια πρέζα ζάχαρη αν οι ντομάτες είναι ξινούτσικες.
- Τέλος, όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, πυκνή και γευστική σβήνουμε την φωτιά, αφαιρούμε τα κοτσάνια και προσθέτουμε λίγο χοντροκομμένο βασιλικό.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
- Συντηρείται σε αποστειρωμένα βάζα για πάρα πολλούς μήνες.
- Αν πρόκειται να την καταναλώσετε άμεσα αφού κρυώσει βάλτε την σε γυάλινο μπολ σκεπάστε την ερμητικά και συντηρήστε την στην συντήρηση του ψυγείου για 5-6 ημέρες.
- Εναλλακτικά αφού κρυώσει, μοιράστε την σε σακουλάκια τροφίμων που σφραγίζουν.
- Συντηρήστε την στην κατάψυξη ερμητικά κλεισμένη στην συσκευασία της για πολλούς μήνες.
- Μπορείτε να αλέσετε τη σάλτσα μετά το βράσιμο και να την σουρώσετε σε ψιλή σίτα.
- Έτσι αποκτάει λεία υφή.
- Η κόκκινη σάλτσα ντομάτας είναι ιδανική για πολλά μαγειρέματα.
- Είναι φανταστική για μακαρόνια, πίτσα, σε παστίτσιο λαχανικών σε αυγά με ντομάτα και όπου άλλου σας αρέσει να γευτείτε την καλύτερη σπιτική σάλτσα ντομάτας.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αν οι ντομάτες δεν είναι κατακόκκινες η σάλτσα θα γίνει ανοιχτόχρωμη.
- Αν βάλετε 1-2 κ.σ. πελτές θα δώσουν σώμα στην σάλτσα και θα στρώσουν την γεύση σε περίπτωση που δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμες.
- Αν έχουν τρυφερό και καταπράσινο κοτσάνι κρατήστε το και προσθέστε το κατά τον βρασμό.
- Δίνει μοναδική ντοματένια γεύση.
- Στο τέλος του βρασμού το αφαιρείτε μαζί με τα υπόλοιπα κοτσάνια βοτάνων.
- Μην αφαιρείτε ποτέ τους σπόρους της ντομάτας πριν τον βρασμό.
- Οι σπόροι στην συνταγή σάλτσα ντομάτας λειτουργούν σαν πηκτικό συστατικό και βοηθούν να δέσει σωστά.