Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Θα χρησιμοποιήσουμε 1 έτοιμο φύλλο ζύμης για πίτσα ή 1/2 δόση σπιτική ζύμη για πίτσα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη πίτσας με πλάστη, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
- Το φύλλο πρέπει να γίνει πολύ λεπτό για την sicilian pizza και σχεδόν το διπλάσιο σε μέγεθος.
- Απλώνουμε κουταλιές από σάλτσα αλείφοντας όλη την επιφάνεια της πίτσας.
- Βάζουμε το ζαμπόν σε πολύ λεπτές φέτες, αφήνοντας κενό 2 εκατοστά περιμετρικά του φύλλου.
- Πασπαλίζουμε με την μοτσαρέλα και κρατάμε 2 με 3 κ.σ τριμμένη μοτσαρέλα για το τέλος.
- Πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.
- Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου κατά 1/3 σχεδόν μέχρι τη μέση του φύλλου.
- Βρέχουμε με λίγη σάλτσα ντομάτας το δίπλωμα του φύλλου.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
- Τυλίγουμε σε φαρδύ ρολό.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα.
- Ακουμπάμε την τυλιχτή γεμιστή πίτσα με την ένωση προς τα κάτω στο ταψί και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Τρυπάμε ελαφρά λίγες τρύπες στην επιφάνεια της ζύμης.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η πίτσα ρολό.
- Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Απολαύστε την πίτσα ζεστή με μια σαλάτα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ PIZZA SCACCIA
- Το όνομα της είναι scaccia ragusana από την ομώνυμη περιοχή Ragussa της Σικελίας.
- Είναι το πρόχειρο εύκολο και πεντανόστιμο καθημερινό τους φαγητό.
- Γεμίζουν αυτή την τυλιχτή πίτσα με ό,τι έχουν, τυριά, αλλαντικά ή σάλτσα ντομάτα και τυρί, τη γεμίζουν με χόρτα ή ανάλογα την εποχή, γεμίζουν με μελιτζάνες και τυρί.
- Άλλες φορές τυλίγουν σε ρολό κι άλλες σε μισοφέγγαρο σαν τεράστιο μπουρέκι.
- Αν επισκεφτείτε τη Σικελία σίγουρα θα δοκιμάσετε παραλλαγές σε γεμίσεις και σχήματα.
- Είναι φανταστική συνταγή να τη φτιάξετε οπωσδήποτε.
Προτεινόμενες συνταγές
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ